Espalion

Espalion is een mooie plaats in het departement Aveyron. De plaats ligt ongeveer dertig kilometer ten noordoosten van de grotere plaats Rodez, aan de rivier Lot. Espalion staat bekend om zijn gezellige centrum en het kasteel Calmont d’Olt, dat op een hoge basaltrots bij het plaatsje ligt.

Geschiedenis van Espalion

De geschiedenis van Espalion begint ten tijde van de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk. De plaats is ontstaan bij een belangrijke oversteekplaats over de rivier Lot. De brug op deze locatie maakte deel uit van een belangrijke handelsroute tussen de hedendaagse plaatsen Bordeaux en Lyon. Om zowel de handelsroute als de oversteekplaats te bewaken, werd het kasteel Calmont d’Olt gebouwd. Tot aan de Franse Revolutie vergaarde het plaatsje rijkdom dankzij zijn leerlooierijen. Het kasteel verloor zijn strategische waarde na afloop van de Honderdjarige Oorlog en raakte in verval. Door de eeuwen heen is het plaatsje goed bewaard gebleven. Een mooi voorbeeld hiervan is de zogenaamde Pont-Vieux. Deze oude brug over de rivier Lot is eeuwen oud en staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, als deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Espalion vandaag de dag

Vandaag de dag is Espalion een leuke plaats om te bezoeken wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Aveyron. Hoewel het plaatsje niet bijzonder groot is, is een wandeling door het historische centrum absoluut de moeite waard. Zo kunt u onder meer de Pont-Vieux bezichtigen. Deze brug dateert uit de elfde eeuw na Christus. Langs de rivier Lot zijn verschillende oude leerlooierijen te zien: een herinnering aan het verleden waarin het plaatsje een belangrijke rol speelde in de leerindustrie. Een wandeling door dit leuke plaatsje kan prima gecombineerd worden met een bezoekje aan het nabijgelegen kasteel Calmont d’Olt. Vanaf de hoge rots waar dit kasteel op ligt kunt u genieten van een mooi uitzicht over het plaatsje!
Espalion

Espalion bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aveyron ook interessant: