Figeac

Figeac is een plaatsje gelegen in het departement Lot, dat deel uit maakt van de regio Midi-Pyrénées, op ongeveer een uurtje rijden van Cahors. Dit plaatsje staat bekend als de geboorteplaats van Champollion, de man die hiëroglyfen ontcijferde. Figeac

Geschiedenis van Figeac

De plaats is ontstaan rondom een abdij die hier in opdracht van Pepijn de Eerste, koning van Aquitaine, werd gebouwd. Hoewel deze abdij oorspronkelijk slechts gezien werd als zusterabdij van de abdij van Conques, ontstond er al relatief snel een plaatsje rondom de abdij. In de middeleeuwen groeide dit plaatsje zelfs uit tot een van de belangrijkste plaatsen in de regio Midi-Pyrénées. Dankzij haar ligging op de verschillende grote pelgrimsroutes groeide Figeac uit tot een echte koopmansstad en maakte de plaats een zeer welvarende periode door. Om het florerende plaatsje te beschermen tegen plunderingen, werd er in de veertiende eeuw na Christus een grote muur om het plaatsje heen gebouwd. Zowel de Honderdjarige Oorlog als de Godsdienstoorlogen zorgden ervoor dat de groei van het plaatsje stagneerde. Desondanks kon het plaatsje uitgroeien tot een plaats die volgens velen tot de mooiste plaatsen in de regio Midi-Pyrénées behoort.

Figeac vandaag de dag

Vandaag de dag staat Figeac bekend als een van de mooiste plaatsjes in het departement Lot. Het plaatsje heeft de tand des tijds goed doorstaan, wat betekent dat u hier vele mooie oude gebouwen en middeleeuwse straatjes kunt vinden. Zo zijn er, naast middeleeuwse winkeltjes ook de zogenaamde ‘soleilhos’ te bezichtigen. Dit zijn open zolders waar men vruchten liet drogen. Op het Place des Ecritures kunt u een immense granieten steen vol met hiëroglyfen bewonderen, ter ere van de Franse onderzoeker Champollion, die de hiëroglyfen wist te ontcijferen. Figeac is een plaats waar u gerust meerdere dagen door kunt brengen zonder u te hoeven vervelen. Dankzij haar gunstige ligging ten opzichte van verschillende bezienswaardigheden in de omgeving, is Figeac bovendien een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de regio Midi-Pyrénées!
Figeac

Figeac bezoeken?

Wilt u deze prachtige plaats zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lot ook interessant: