Foix

Foix

Foix is een stad gelegen in het departement Ariège, in de regio Midi-Pyrénées. De stad ligt betrekkelijk dicht bij de grens met Spanje en Andorra. Foix geldt als de dunst bevolkte administratieve regio van heel Frankrijk.

Geschiedenis van Foix

In de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk bouwden de Romeinen een groot fort op de rotsachtige heuvel, waar zich vandaag de dag het kasteel van de stad bevindt. Uit opgravingen is echter gebleken dat de rots al geruime tijd voordat de Romeinen zich hier vestigden, bewoont moet zijn geweest. Zo zijn er sporen gevonden die duiden op menselijke aanwezigheid in de Prehistorie. Ondanks dat de Romeinen dus al betrekkelijk vroeg in de geschiedenis de omgeving rondom de huidige stad bevolkten, begint de daadwerkelijke geschiedenis van het stadje pas later. Het stadje dankt zijn oorsprong aan de abdij van Saint Volusien. Deze abdij werd in het jaar 849 na Christus opgericht. De aanwezigheid van deze abdij zorgde ervoor dat de omringende regio zich begon te ontwikkelen. Tussen 1211 en 1217 kreeg de stad te maken met de gevolgen van de kruistocht tegen de Albigenzen. Het kasteel werd meerdere malen belegerd door de kruisvaarders onder leiding van Simon de Montfort, in naam van het Katholieke geloof. Uiteindelijk zouden de kruisvaarders er in slagen om het kasteel van Foix over te nemen. Na de kruistocht werd het kasteel bewoond door de graven van Foix. Aan het einde van de dertiende eeuw verlaat de grafelijke familie het kasteel, waardoor er een einde komt aan de bewoning van het kasteel. Tijdens de Godsdienstoorlogen worden vele verdedigingswerken, waaronder het kasteel van Foix, ontmantelt. Hierdoor verliest ook het stadje haar strategische waarde.

Foix vandaag de dag

Vandaag de dag is dit plaatsje een gezellig stadje waar de sporen uit het verleden nog overduidelijk aanwezig zijn. Zo is het kasteel gerestaureerd, en torent het hoog uit boven de stad. Behalve het kasteel zijn er echter nog vele andere leuke bezienswaardigheden in de stad, zoals bijvoorbeeld de botanische tuin, en de abdij van Saint Volusien. Deze is in 2007 nog grondig gerestaureerd, waardoor je deze abdij in haar volle glorie kunt bewonderen. De middeleeuwse binnenstad van Foix is erg gezellig, met talloze leuke straatjes. Hier zijn ook talloze restaurantjes te vinden. Foix is een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de Pyreneeën!

Het kasteel van Foix

Foix bezoeken?

Zelf deze middeleeuwse stad verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ariège ook interessant: