Hautpoul

Hautpoul is een mooi middeleeuws plaatsje, vlakbij de grotere plaats Mazamet in het departement Tarn. Het plaatsje ligt zeer strategisch, op een rotsachtige piek met uitzicht over Mazamet en de uitgestrekte bossen van de bergketen Montagne Noire.

Geschiedenis van Hautpoul

Volgens een legende werd het plaatsje in de vierde eeuw na Christus gesticht door Athaulf, koning der Visigoten. De Visigoten zouden hier een kasteel hebben gebouwd. Rondom dit kasteel zou het plaatsje zijn ontstaan. De Visigoten werden echter verdreven door de Franken, die het plaatsje en haar kasteel veroverden. In de elfde eeuw vestigde de familie Hautpoul zich in het plaatsje. Zij gaven opdracht tot het verbeteren van de verdedigingswerken en waren tevens verantwoordelijk voor de uitbreiding van het kasteel. Aan het begin van de dertiende eeuw werd het plaatsje belegerd door de soldaten van Simon de Montfort. Het kasteel behoorde toe aan de Katharen, een religieuze stroming die de Katholieke kerk een doorn in het oog was. De katharen keerden zich namelijk af van tegen de katholieke kerk. Na een belegering van vier dagen viel het plaatsje in handen van de kruisvaarders, die het kasteel vervolgens ontmantelden.

Hautpoul vandaag de dag

Ondanks de turbulente geschiedenis van het plaatsje staat Hautpoul tot op de dag van vandaag bekend als een van de mooiste middeleeuwse plaatsjes in deze streek. Het plaatsje heeft haar middeleeuwse karakter weten te behouden, wat onder meer terug te zien is aan de prachtige straatjes en oude gebouwen. Hoewel het kasteel vandaag de dag niets meer is dan een ruïne, zal u tijdens een wandeling door dit plaatsje begrijpen waarom dit bijzondere plaatsje van grote strategische waarde was. Voor een uitgebreid bezoek aan dit plaatsje kunt u gerust een middag de tijd nemen. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Tarn, in het natuurgebied Haut-Languedoc of in de Montagne Noire, is een bezoekje aan Hautpoul absoluut de moeite waard!
Hautpoul

Hautpoul bezoeken?

Wilt u dit leuke middeleeuwse plaatsje zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Tarn ook interessant: