La Romieu

La Romieu is een prachtig plaatsje in het departement Gers. Dit plaatsje ligt op een van de bedevaartroutes naar Santiago de Compostela in Spanje en staat bekend om haar grote kathedraal. De naam van het plaatsje is afgeleid van de term ‘Arromiu’, dat ‘pelgrim’ betekent in de oude Occitaanse taal.

Geschiedenis van La Romieu

Elders in het departement Gers zijn sporen gevonden die er op duiden dat deze streek al vroeg in de geschiedenis bewoond moet zijn geweest. Zo hebben onder meer de Romeinen hun sporen achtergelaten in deze streek, bijvoorbeeld in de vorm van Villa de Séviac, vlakbij de plaats Montréal. De geschiedenis van het plaatsje La Romieu begint in de elfde eeuw, toen hier een benedictijnse priorij werd gesticht. Vanwege haar ligging aan een belangrijke pelgrimsroute naar Santiago de Compostela trokken veel pelgrims naar deze priorij. Al snel ontstond er een klein dorpje rondom de priorij. In de eerste helft van de veertiende eeuw werd hier een groot kerkcomplex gebouwd en werd het plaatsje voorzien van een verdedigingsmuur, want La Romieu was inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste plaatsjes in de regio. Door de eeuwen heen is het plaatsje er in geslaagd om haar historische karakter te behouden. Hierdoor staat La Romieu vandaag de dag bekend als een van de mooiste dorpjes in het departement Gers.

La Romieu vandaag de dag

Tot op de dag van vandaag torent de kerk Saint-Pierre hoog uit boven dit charmante plaatsje. Het plaatsje staat bekend om haar mooie oude gebouwen en middeleeuwse straatjes. Het plaatsje is niet heel erg groot. Om dit mooie dorpje te verkennen kunt u gerust een uurtje de tijd nemen. Een bezoekje aan La Romieu is niet compleet zonder een bezoek aan haar prachtige kerk en het bijhorende klooster. In dit plaatsje zijn vele namen, uithangbordjes en beelden van katten te vinden. Dit komt door een verhaal uit de middeleeuwen, waarin de katten in het dorpje een enorme muizenplaag verjaagd zouden hebben. Sindsdien worden de katten in dit dorpje vereerd. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Gers is een bezoekje aan dit charmante plaatsje absoluut de moeite waard!

La Romieu bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gers ook interessant: