Martel

Martel is een klein middeleeuws plaatsje in het departement Lot. Het plaatsje ligt ongeveer vijftien kilometer ten oosten van de grotere plaats Souillac, in een prachtig heuvellandschap. Dit plaatsje staat bekend als een van de mooiste plaatsjes in het departement Lot.

Geschiedenis van Martel

In zowel het departement Lot als in het aangrenzende departement Dordogne sporen zijn gevonden die er op duiden dat dit gebied al in de prehistorie bewoond moet zijn geweest. De geschiedenis van het plaatsje Martel begint echter in de middeleeuwen. Het plaatsje is ontstaan op de locatie waar twee belangrijke handelsroutes elkaar kruisten. Het plaatsje ligt op een bedevaart route naar Rocamadour, waardoor het uitgroeide tot een belangrijke pleisterplaats voor pelgrims. Vanwege de strategische ligging werd het plaatsje tijdens de middeleeuwen voorzien van een verdedigingsmuur. Mede dankzij deze verdedigingsmuur wist het plaatsje de schade als gevolg van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland grotendeels te beperken. Het plaatsje kende zijn hoogtijdagen in de vijftiende eeuw, toen onder meer overheidsdienaren en advocaten zich in dit plaatsje vestigden. Zij lieten prachtige huizen bouwen die door de eeuwen heen zeer goed bewaard zijn gebleven.

Martel vandaag de dag

Bent u een liefhebber van mooie middeleeuwse dorpjes en brengt u uw vakantie door in het departement Lot? Dan is een bezoekje aan dit mooie plaatsje absoluut de moeite waard. De combinatie van de mooie middeleeuwse straatjes en vakwerkhuizen zorgt er voor dat u zich zo in de middeleeuwen waant wanneer u door het plaatsje wandelt. Ook zijn er niet minder dan zeven verschillende middeleeuwse torens te bezichtigen. Dit plaatsje staat lokaal dan ook bekend als ‘de plaats van de zeven torens’. Van deze zeven torens is de Tour de Tournemire misschien wel de meest indrukwekkende. Deze vierkante toren, die boven het plaatsje uittorent diende ooit als gevangenis en maakte deel uit van de verdedigingswerken van de plaats. Tot slot is een bezoekje aan de walnotenmolen aan de rand van het plaatsje de moeite waard. Hier komt u alles te weten over de productie van walnotenolie.

Martel bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje in het departement Lot zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lot ook interessant: