Mazamet

Mazamet is een plaats gelegen in het departement Tarn, in de regio Midi-Pyrénées. Mazamet ligt op ongeveer gelijke afstand van de steden Béziers en Toulouse en speelde door de eeuwen heen een belangrijke rol in de wolindustrie.Mazamet

Geschiedenis van Mazamet

De geschiedenis van dit plaatsje begint niet op de locatie van het huidige plaatsje, maar op de locatie van Hautpoul, een plaats die ongeveer vijf kilometer ten zuiden van Mazamet ligt. Deze plaats werd in het jaar 413 door de Visigoten gesticht en groeide al snel uit tot een van de belangrijkste plaatsen in de omgeving. Hautpoul was een versterkt dorp, dat zwaar te lijden had onder de gevolgen van de kruistocht tegen de katharen. Later raakte het plaatsje ook zwaar beschadigd tijdens de Godsdienstoorlogen. met de opkomst van de wolindustrie kwam men eigenlijk min of meer tot de conclusie dat het plaatsje Hautpoul niet optimaal was gelegen ten opzichte van de rivier. Waterkracht was van groot belang voor het aandrijven van de machines, maar op de locatie van Hautpoul stroomde het water simpelweg niet hard genoeg. Daarom stichtte men vijf kilometer verderop een plaatsje, op een locatie waar de rivier harder stroomde. Dit plaatsje werd Mazamet genoemd. Al snel groeide het plaatsje met haar watermolens uit tot een van de belangrijkste plaatsen voor de Franse wolindustrie. Hierdoor maakte het plaatsje een voortvarende periode door, waardoor het uit kon groeien tot het leuke plaatsje zoals het vandaag de dag bekend staat.

Mazamet vandaag de dag

Vandaag de dag is Mazamet een mooi dorpje in de Tarn, dat absoluut de moeite waard is om eens met een bezoekje te vereren. Dit plaatsje is een uitstekende uitvalsbasis om de regio te verkennen. Ook het plaatsje zelf is meer dan de moeite waard om te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden van het plaatsje zijn haar protestantse kerk, de zogenaamde Temple Saint-Jaques uit de zestiende eeuw na Christus, de Église Saint-Sauveur uit de achttiende eeuw na Christus en de Église Notre-Dame uit de negentiende eeuw. Ook zijn er in het plaatsje verschillende leuke winkeltjes, restaurants en terrasjes te vinden, waar het tijdens de warme zomerdagen heerlijk vertoeven is. Dit prachtige plaatsje is dan ook een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de omgeving!
Mazamet

Mazamet bezoeken?

Wilt u Mazamet zelf eens verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Tarn ook interessant: