Mirepoix

Mirepoix is een plaatsje gelegen in het departement Ariège, in de regio Midi-Pyrénées, tussen de grotere steden Carcassonne en Foix. Mirepoix staat bekend als een prachtig vestingstadje, met een van de mooiste middeleeuwse pleinen in het zuiden van Frankrijk.Mirepoix

Geschiedenis van Mirepoix

De naam Mirepoix wordt voor het eerst benoemd in een oud historisch document uit de vijfde eeuw na Christus. Het plaatsje, gelegen aan de rivier Hers, zou zijn gesticht door de Kelten. Mede dankzij haar gunstige ligging aan de oever van de rivier, kreeg het plaatsje al snel meer inwoners. Er werd besloten om een kerk te bouwen. In de veertiende eeuw na Christus werd dan ook begonnen met de bouw van de kerk, die zou worden uitgebreid tot een grote kathedraal, beter bekend als Saint-Maurice de Mirepoix. De bouw van deze kathedraal zou uiteindelijk maar liefst vijf eeuwen in beslag nemen. In het jaar 1279 werd het plaatsje getroffen door een grote overstroming. Deze overstroming werd veroorzaakt doordat een rotswand bij het nabijgelegen meer van Puivert doorbrak. Dit was echter niet de enige tegenslag waar het plaatsje mee te maken kreeg. Zo werd Mirepoix in het jaar 1362 geplunderd door de rovers van Jean Petit. Vrijwel het gehele plaatsje werd verwoest door een felle brand. Pas twintig jaar later, in 1382, konden de inwoners terug keren naar het zwaar getroffen plaatsje.

Mirepoix vandaag de dag

Vandaag de dag is dit plaatsje een van de meest bekende bastidestadjes in het zuidelijke deel van Frankrijk. Dit heeft mede te maken met haar prachtige centrale plein. Dit plein wordt omringd door vakwerkhuisjes, waarvan de eerste verdiepingen zijn gebouwd op houten overkappingen. Deze prachtige gebouwen maken een bezoekje aan dit vestingstadje meer dan de moeite waard. Iedere maandag wordt er een regionale markt georganiseerd in dit plaatsje, waar u onder meer aan het juiste adres bent voor antiek en regionale streekproducten. Ook zijn er verschillende gezellige terrasjes te vinden waar u onder het genot van een drankje heerlijk kunt afkoelen tijdens de warme zomerdagen. Een bezoekje aan Mirepoix is meer dan de moeite waard, en prima te combineren met uitstapjes naar verschillende nabijgelegen bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de katharenkastelen Puivert en Montségur.
Mirepoix

Mirepoix bezoeken?

Wilt u dit prachtige middeleeuwse plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ariège ook interessant: