Montréal

Montréal is een prachtig plaatsje in het departement Gers. Het plaatsje ligt nagenoeg op de grens met de departementen Lot-et-Garonne en Landes, op een rots aan de rechteroever van de rivier Auzoue. Het plaatsje is een halte op een van de bedevaartroutes naar Santiago de Compostela en staat bekend als een van de mooiste bastides in het zuiden van Frankrijk. Het plaatsje maakt dan ook deel uit van de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’, oftewel de allermooiste plaatsjes in heel Frankrijk.Montréal

Geschiedenis van Montréal

Rondom het hedendaagse plaatsje zijn sporen gevonden die er op duiden dat dit gebied al vroeg in de geschiedenis bewoond moet zijn geweest. De Romeinen waren de eersten die op deze locatie een nederzetting bouwden. Het plaatsje Montréal zelf werd in de dertiende eeuw na Christus gesticht door Alphonse de Poitiers, een graaf van Toulouse. Het plaatsje was zeer strategisch gelegen en werd dan ook gebouwd als een bastide, een versterkte nederzetting. Kenmerken van een dergelijke bastide zijn haar kaarsrechte straten, en een groot centraal gelegen plein. De plaats ligt echter ook in een gebied dat zwaar geleden heeft onder de gevolgen van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Zo is het plaatsje meerdere malen van eigenaar gewisseld, doordat het meerdere malen veroverd werd door zowel de Engelsen als de Fransen. Ondanks deze rumoerige periode in de geschiedenis van Montréal, heeft het plaatsje door de eeuwen heen haar oorspronkelijke karakter grotendeels weten te behouden. Het is dan ook niet voor niets dat dit plaatsje tot de mooiste plaatsjes in Frankrijk behoort!

Montréal vandaag de dag

Vandaag de dag staat Montréal bekend als een van de mooiste plaatsjes in het departement Gers. Het plaatsje staat bekend om haar prachtige historische straatjes en gebouwen. Montréal is geen heel groot plaatsje, maar voor een uitgebreide wandeling door dit mooie plaatsje kunt u gerust een paar uur de tijd nemen. In het plaatsje zijn verschillende leuke winkeltjes en terrasjes te vinden waar u kunt genieten van een lekker drankje na uw wandeling door het plaatsje. In de nabijheid van dit plaatsje ligt Villa de Séviac, een oude Romeinse villa uit de vierde eeuw na Christus. Montréal is een bijzonder plaatsje dat absoluut een bezoek waard is wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Gers!
Montréal

Montréal bezoeken?

Wilt u dit prachtige bastideplaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gers ook interessant: