Puycelsi

Puycelsi is een dorpje in het departement Tarn, in de regio Midi-Pyrénées. Het plaatsje ligt op een 150 meter hoge rots, boven de vallei van de rivier Vere. Puycelsi behoort tot de mooiste dorpjes in heel Frankrijk, de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’.Puycelsi

Geschiedenis van Puycelsi

Uit verschillende vondsten blijkt dat de vallei van de rivier Vere al in de prehistorie bewoond moet zijn geweest. Zo zijn er onder meer speerpunten gevonden die hier op duiden. Tussen de tweede en achtste eeuw na Christus woonden de Kelten in dit gebied, Zij stichtten een versterkt dorpje op de locatie van het huidige plaatsje Puycelsi. Nadat de Romeinen het gebied veroverd hadden breidden zij dit plaatsje uit en kreeg het plaatsje de naam ‘Celsium podium’. Het plaatsje Puycelsi werd voor het eerst benoemd in een historisch document uit het jaar 1180. Het betrof hier de akte waarin de abij van Aurillac het plaatsje en haar omgeving verkocht aan het graafschap Toulouse. De graven van Toulouse erkenden het strategisch belang van het plaatsje en lieten dan ook verschillende verdedigingswerken bouwen, waaronder een kasteel. Tijdens de kruistocht tegen de Albigenzen werd het plaatsje Puycelsi belegerd door de soldaten van Simon de Montfort, die er niet in slaagden om het plaatsje te veroveren. Tijdens de Honderdjarige Oorlog waren het de Engelsen die Puycelsi belegerden, maar ook zij slaagden er niet in om het plaatsje op haar hoge rots te veroveren. Aan het einde van de negentiende eeuw daalde het inwoneraantal van het plaatsje gestaag en raakten de verlaten huizen in verval. In de jaren ’60 werd het vervallen plaatsje ‘herontdekt’, waarna men het plaatsje tot haar oorspronkelijke glorie herstelde.

Puycelsi vandaag de dag

Vandaag de dag is Puycelsi een prachtig plaatsje dat meer dan de moeite waard is om te bezoeken wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Tarn. Dankzij de intensieve herstelwerkzaamheden vanaf de jaren ’60 is het historische karakter van dit plaatsje nooit verloren gegaan en kunt u vandaag de dag genieten van de prachtige oude gebouwen en smalle straatjes. Wanneer u het plaatsje bezoekt zal u zien dat de oorspronkelijke verdedigingsmuur nog overeind staat. Wanneer u over deze verdedigingsmuur loopt kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de omringende omgeving. Ook is het absoluut de moeite waard om de mooie kerk van Saint Corneille te bezichtigen, met haar prachtige blauwe plafond. Wanneer u door het plaatsje heen wandelt zal het u niets verbazen dat dit plaatsje tot de allermooiste plaatsjes in Frankrijk behoort!
Puycelsi

Puycelsi bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Tarn ook interessant: