Rocamadour

Rocamadour is een stadje gelegen in het departement Lot. Na Lourdes is Rocamadour de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk. Rocamadour is tegen een rots aangebouwd. Bovenop de rots ligt een kasteel. Het stadje is ook bekend om haar geitenkaasjes, en de ganzenleverpaté die in de nabije omgeving wordt gemaakt.

Rocamadour

Geschiedenis van Rocamadour

De naam van dit bijzondere plaatsje zou afkomstig zijn van ‘roc amator’, Occitaans voor: ‘de rots van Amadour’. Aan het begin van de middeleeuwen koos de heilige Sint-Amadour deze rots als woonplaats. De heilige Sint-Amadour leidde naar verluid een kluizenaarsbestaan. Volgens verschillende legenden is Sint-Amadour niemand minder dan Zacheüs, een leerling van Jezus. Samen met zijn vrouw Sinte-Veronica zou hij vanuit het Heilige Land naar de rots bij dit plaatsje zijn gevlucht.
Het lichaam van de heilige werd in de 12e eeuw geheel onaangetast gevonden in een tombe in de rotswand. De bewoners van het stadje waren ervan overtuigd dat er ooit een moment zou komen waarop de wederopstanding van de heilige plaats zou vinden. Het lichaam van Sint-Amadour werd daarom in de kapel gelegd. De wederopstanding zou nooit plaats vinden. Naar verluid is het lichaam van de heilige in een van de latere Godsdienstoorlogen verbrand door protestanten.
Vanwege alle verhalen en legenden rondom de heilige Sint-Amadour, werd Rocamadour een bedevaartsoord. Veel bekende mensen zoals koning Lodewijk en koning Hendrik III van Engeland kwamen op pelgrimstocht naar Rocamadour. Laatstgenoemde zou tijdens zijn verblijf in het stadje op wonderbaarlijke wijze genezen zijn van een ziekte.

Rocamadour vandaag de dag

Vandaag de dag is Rocamadour een van de meest bezochte plaatsjes van Frankrijk. Er is dan ook genoeg te zien en te doen. Behalve de kerken en andere historische bezienswaardigheden is er bijvoorbeeld ook een roofvogelshow. Via een trap met 216 treden komt u uiteindelijk uit op het plein bovenop de rots, waar u de heiligdommen kunt bewonderen. Voor diegenen die slecht ter been zijn: tegen een kleine vergoeding is er ook een lift beschikbaar. Een bezoek aan dit bedevaartsoord is absoluut de moeite waard, ook als u zich niet interesseert in alle legenden en historische verhalen rondom dit stadje. Dit plaatsje is en blijft namelijk een bijzonder mooi stadje!

Het heiligdom van Rocamadour

Rocamadour bezoeken?

Wilt u zelf deze bedevaartsplaats bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lot ook interessant: