Rodez

Rodez is een plaats in het departement Aveyron, in de regio Midi-Pyrénées, iets ten noord-oosten van Toulouse. Rodez was de hoofdstad van de voormalige Franse provincie Rouergue.

Rodez

Geschiedenis van Rodez

Deze plaats beschikt over een rijke geschiedenis, die helemaal teruggaat tot aan de vijfde eeuw voor Christus. In deze periode was het een Keltische stam, de Ruteni genoemd, die zich op de locatie van de huidige stad vestigden. Vanwege de gunstige locatie groeide het kleine Keltische dorpje al snel uit tot een klein stadje. Ook toen de Romeinen het stadje en haar nabije omgeving hadden veroverd, groeide het stadje snel. Dit had deels te maken met de toenemende handel. Na de val van het Romeinse Rijk kwam er een einde aan de periode van voorspoed. De stad zou meerdere keren veroverd worden. Allereerst waren het de Visigoten die de stad veroverden. Vervolgens werd de stad veroverd door de Franken, de legers van de graven van Aquitaine en de graven van Toulouse, en tenslotte door de Moren, in het jaar 725 na Christus. Enkele jaren later, tijdens de Honderdjarige Oorlog, werd de stad veroverd door de Engelsen. Alsof dit nog niet genoeg was, werd de stad ook nog eens getroffen door de pest. Tussen de jaren 1510 en 1526 maakte deze ziekte veel slachtoffers in Rodez. Ondanks de veelal trieste geschiedenis van Rodez, is deze stad toch uitgegroeid tot een van de mooiste plaatsen van de regio Midi-Pyrénées.

Rodez vandaag de dag

Vandaag de dag is deze plaats uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming. Er is dan ook genoeg te zien en te doen. Zo worden er ieder jaar vele culturele evenementen en festivals georganiseerd. Zo wordt er bijvoorbeeld in Juli een middeleeuwse markt georganiseerd, met veel artiesten en muzikanten. Behalve de festivals zijn er ook veel bijzondere gebouwen te bezichtigen. Zo is er bijvoorbeeld haar kathedraal, gelegen aan het Place d’Armes. Deze kathedraal is het belangrijkste religieuze gebouw in de stad, en is een mooi voorbeeld van de Gotische bouwstijl. Vanuit de toren van de kathedraal kunnen bezoekers zich vergapen aan een prachtig uitzicht over Rodez. Tot slot is ook een bezoekje aan de historische binnenstad aan te raden. De prachtige middeleeuwse gebouwen, in combinatie met de vele winkeltjes en gezellige restaurants zorgen ervoor dat u hier gerust een heerlijke middag door kunt brengen. Als u uw vakantie doorbrengt in de buurt van Rodez, mag een bezoekje aan dit leuke plaatsje eigenlijk niet ontbreken!

Rodez

Rodez bezoeken?

Wilt u zelf ervaren hoe bijzonder dit stadje is? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aveyron ook interessant: