Saint-Cirq-Lapopie

Saint-Cirq-Lapopie is een plaatsje in het departement Lot, in de regio Midi-Pyrénées. Het dorpje ligt ongeveer dertig kilometer van de steden Cahors en Rocamadour. Saint-Cirq-Lapopie wordt tot de mooiste dorpjes van Frankrijk gerekend. Het dorp ligt op een hoge rots, ongeveer honderd meter boven de rivier de Lot.

Saint-Cirq-Lapopie

Geschiedenis van Saint-Cirq-Lapopie

Gezien de strategische ligging, bovenop een hoge rots, is het waarschijnlijk dat de locatie van dit bijzondere plaatsje al in de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk een belangrijke plek was. Door de eeuwen heen is er veel gevochten om het dorpje. Het dorpje was vroeger dan ook een vesting. In het jaar 1580 werden de muren van de vesting echter neergehaald, waardoor alleen het dorp overbleef. In de middeleeuwen was het dorpje bekend vanwege het gilde van houtdraaiers. Deze ambachtslieden zorgden voor veel bedrijvigheid in de straten van het dorpje. Zij maakten onder andere houten kraantjes voor wijnvaten en houten kandelaars. Vandaag de dag herinneren de straatnamen in dit plaatsje aan dit gilde.

Saint-Cirq-Lapopie vandaag de dag

Vandaag de dag is Saint-Cirq-Lapopie een veelbezocht dorpje. Dit is niet vreemd, omdat het door velen het mooiste dorpje van de Lot wordt genoemd. Het plaatsje is dan ook prachtig gelegen op de hoge rots. Dankzij haar ligging kijkt Saint-Cirq-Lapopie uit over het dal van de Lot. De oude binnenstad van het dorpje is niet toegankelijk voor autoverkeer. Net buiten het dorpje zijn echter verschillende parkeerplaatsen aangelegd. Een wandeling door dit bijzondere plaatsje is aan te raden. Een wandeling door de prachtige en sfeervolle straatjes levert ongetwijfeld heel veel mooie plaatjes op. De meeste huizen in het dorpje zijn door de eeuwen heen gerestaureerd door verschillende kunstenaars. Hierdoor zien de verschillende huisjes er veelal prachtig uit. Vlakbij het dorpje ligt een strandje, waar in de zomer kano’s verhuurd worden. Vanaf de rivier de Lot heb je een prachtig zicht op het dorpje, en kun je eigenlijk niets anders dan concluderen dat Saint-Cirq-Lapopie terecht tot de mooiste dorpjes van heel Frankrijk behoort!

Saint-Cirq-Lapopie

Saint-Cirq-Lapopie bezoeken?

Zelf door dit prachtige dorpje wandelen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lot ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk