Saint-Lizier

Saint-Lizier is een mooie plaats in het departement Ariège. De plaats ten zuiden van de grote stad Toulouse en ongeveer 45 kilometer ten westen van Foix. Saint-Lizier staat onder meer bekend om haar bisschoppelijk paleis en haar twee kathedralen. Volgens de kenners behoort deze mooie plaats tot de allermooiste plaatsen in het departement Ariège!

Geschiedenis van Saint-Lizier

Het plaatsje beschikt over een rijke geschiedenis, die teruggaat tot aan het begin van onze jaartelling. Zo is deze plaats gesticht door Pompeius, een Romeinse generaal. In het jaar 72 na Christus stopte Pompeius en zijn soldaten op de locatie van het hedendaagse plaatsje, na verschillende triomfen in Spanje. In opdracht van Pompeius werd hier een versterkte nederzetting gebouwd. Deze nederzetting lag aan een belangrijke Romeinse handelsroute, waardoor het plaatsje al snel uitgroeide tot een van de belangrijkste plaatsen in dit gebied. Later in de geschiedenis, tijdens de middeleeuwen, was deze route uitgegroeid tot een van de belangrijkste bedevaart routes, van Narbonne naar Santiago de Compostella. Mede dankzij haar ligging aan deze bedevaart route kreeg de plaats een bisschopszetel. De plaats werd vervolgens vernoemd naar haar bisschop uit de zesde eeuw, Lycerius.

Saint-Lizier vandaag de dag

Tot op de dag van vandaag staat Saint-Lizier bekend als een van de mooiste plaatsen in Ariège. Met haar twee mooie kathedralen en haar mooie straatjes is hier genoeg te zien en te beleven. Voor een uitgebreide wandeling door dit leuke plaatsje kunt u dan ook gerust een middagje de tijd nemen. In de omgeving van dit plaatsje is veel te zien. Zo ligt de grot van Mas d’Azil ongeveer 25 kilometer ten oosten. Deze grot is de enige grot in Europa waar het mogelijk is om er met de auto doorheen te rijden. Nog iets verder naar het oosten ligt de mooie middeleeuwse stad Foix, met haar indrukwekkende kasteel. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Ariège is een uitstapje naar Saint-Lizier absoluut de moeite waard.

Saint-Lizier bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ariège ook interessant: