Tarbes

Tarbes is een plaats gelegen in het departement Hautes-Pyrénées, in de regio Midi-Pyrénées. Deze plaats is door de jaren heen vaak een finishplaats of een startplaats in de Tour de France geweest.Tarbes

Geschiedenis van Tarbes

Het plaatsje werd in de vijfde eeuw voor Christus voor het eerst genoemd in een historisch document. Uit bodemonderzoeken blijkt dat het plaatsje in de derde eeuw voor Christus een snelle groei doormaakte. Er zijn onder meer oude Romeinse villa’s blootgelegd, alsmede overblijfselen van pottenbakkerijen en weverijen. In het jaar 840 na Christus vond er een grootschalige inval van de Vikingen plaats. Ook later, in de vijfde en zesde eeuw na Christus werd het gebied rondom de plaats geteisterd door barbaarse invasies. Het plaatsje had hier zwaar onder te lijden. Er werd besloten om een kasteel te bouwen, om zo de inwoners van het plaatsje te kunnen beschermen tegen aanvallen van buitenaf. De aanwezigheid van het kasteel kon het plaatsje echter niet behoeden voor de desastreuze gevolgen van de Godsdienstoorlogen. Zo werden in het jaar 1569 zowel de kathedraal als de bijhorende kloosters platgebrand. De inwoners van Tarbes werden genadeloos afgeslacht. Later kreeg Tarbes ook nog eens te maken met de pest. Deze ziekte maakte veel slachtoffers onder de burgerbevolking. In de achttiende eeuw na Christus braken er echter betere tijden aan voor Tarbes en haar inwoners. Zo zorgden de inkomsten vanuit de landbouw, de verschillende ambachten en de handel er voor dat het plaatsje kon uitgroeien tot de mooie stad zoals zij vandaag de dag bekend staat.

Tarbes vandaag de dag

Vandaag de dag is Tarbes een belangrijke universiteitsstad. De plaats is bijzonder gunstig gelegen, op circa een uur van de Pyreneeën, twee uur van de Atlantische Oceaan en drie uur van de Middellandse Zee. Hierdoor trekt het plaatsje toeristen uit alle hoeken van Frankrijk aan. Niet voor niets, want haar mooie centrum is dan ook echt een bezoekje waard. Hier vindt u, naast verschillende leuke terrasjes ook vele winkels en vele prachtige gebouwen en mooie parkjes. Tarbes is dan ook een stad waar u gerust een dagje door kunt brengen.
Tarbes

Tarbes bezoeken?

Wilt u deze leuke plaats zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hautes-Pyrénées ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk