Toulouse

Toulouse is een stad gelegen in het departement Haute-Garonne, en is de hoofdstad van de regio Midi-Pyrénées. De stad ligt aan de rivier de Garonne. Op basis van het aantal inwoners is Toulouse de vierde stad van Frankrijk. Alleen Parijs, Lyon en Marseille hebben meer inwoners. De stad ligt nabij verschillende interessante bezienswaardigheden, zoals het Canal du Midi.

Toulouse

Geschiedenis van Toulouse

De geschiedenis van de stad begon ongeveer 2000 jaar geleden. Een kleine groep Kelten vestigde zich nabij de rivier de Garonne. Gedurende de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk, stichtten de Romeinen hier een kleine nederzetting. Deze nederzetting maakte een periode van bloei door. Amper 100 jaar nadat de Romeinen de nederzetting hadden gesticht, werd er al een grote muur omheen gebouwd. Deze grote muur kon echter niet voorkomen dat de nederzetting meerdere malen geplunderd werd door barbaarse stammen.
In de middeleeuwen groeide de nederzetting in status. De nederzetting was inmiddels uitgegroeid tot een stad, en werd uitgeroepen tot de hoofdstad van het Graafschap van Toulouse. Er volgde een periode van religieuze onrust. In de twaalfde eeuw probeerden de Katharen een gemeenschap op te zetten in de stad, maar zij werden verdreven door de legers van Simon de Montfort. De veertiende eeuw kan gezien worden als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van deze stad. Eerst kreeg de stad te maken met de Pest. Deze dodelijke ziekte maakte veel slachtoffers onder de burgerbevolking van Toulouse. Na de Pest kreeg de stad te maken met de gevolgen van de Honderd Jarige oorlog, en verschillende overstromingen. Pas in de vijftiende eeuw braken er betere tijden aan. Toulouse profiteerde van de handel, en de stad werd steeds rijker. Aan deze periode van voorspoed zou in de zestiende eeuw een eind komen, mede door de uitbraak van verschillende ziektes.

Toulouse vandaag de dag

Vandaag de dag is Toulouse een stad waar de sporen uit het verleden nog goed zichtbaar zijn. In de stad bevinden zich vele interessante historische bezienswaardigheden, zoals de Capitole en de Pont Neuf. Ook zijn er vele musea in de stad te vinden, van het Museum voor Schone kunsten tot het Musée du Vieux Toulouse, over de geschiedenis van de stad. Een bijzondere bezienswaardigheid is de Basiliek van Saint-Sernin. Dit is de grootste Romaanse kerk in Europa. Tot slot is ook de binnenstad van deze plaats erg gezellig. Er zijn talloze leuke terrasjes te vinden, en er zijn genoeg winkels om heerlijk te kunnen shoppen. De stad Toulouse heeft voor ieder wat wils!

De Basiliek van Saint-Sernin in Toulouse

Toulouse bezoeken?

Wilt u zelf deze prachtige stad verkennen, en ervaren hoe bijzonder deze stad is? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Garonne ook interessant: