Valence-sur-Baïse

Valence-sur-Baïse is een mooi bastideplaatsje in het departement Gers.Valence-sur-Baïse Het versterkte plaatsje ligt op een heuvel, bij de riviertjes Baïse en Aloue. Volgens velen behoort dit bastideplaatsje tot de mooiste plaatsjes in dit gedeelte van Frankrijk.

Geschiedenis van Valence-sur-Baïse

De bastide Valence-sur-Baïse werd gesticht in het jaar 1274 door de Graaf van Armagnac. Dit gebeurde in overleg met de abt van de Abdij van Flaran, die vlakbij het plaatsje gelegen is. Voordat het plaatsje gesticht werd, behoorde het land toe aan de abdij van Flaran. De bastide werd gesticht in een gebied dat het strijdtoneel vormde van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Tijdens zowel de veertiende- als de vijftiende eeuw werd het plaatsje meerdere malen veroverd. Het plaatsje wisselde dan ook regelmatig van eigenaar. Pas in het jaar 1473 kwam het plaatsje definitief in handen van de Franse kroon. Dankzij de vele verdedigingswerken wist het plaatsje relatief ongeschonden de turbulente periode rondom de Godsdienstoorlogen te doorstaan. Aan het einde van de zestiende eeuw werd een aanzienlijk gedeelte van deze verdedigingswerken ontmanteld. Desondanks is heeft het plaatsje zijn historische karakter door de eeuwen heen weten te behouden.

Valence-sur-Baïse vandaag de dag

Vandaag de dag is het plaatsje Valence-sur-Baïse een waar genot om te bezoeken. Door de aanwezigheid van de vele oude gebouwen en straatjes lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Wanneer u het centraal gelegen plein op loopt is het duidelijk dat Valence-sur-Baïse ooit een belangrijke bastide is geweest. Zo staan rondom het centraal gelegen plein de typerende huizen met stenen gevels en gewelfde bogen. Voor een wandeling door dit mooie plaatsje kunt u gerust twee uur de tijd nemen. Uw bezoek aan dit plaatsje is niet compleet zonder de mooie kerk gezien te hebben.Vanaf het dak van de kerk kunt u tijdens de mooie zomerdagen genieten van een prachtig uitzicht op de Pyreneeën!
Valence-sur-Baïse

Valence-sur-Baïse bezoeken?

Wilt u dit mooie bastideplaatsje in het departement Gers zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gers ook interessant: