Vals

Vals is een klein dorpje aan de oevers van de rivier Hers, tussen de grotere plaatsen Pamiers en Mirepoix in het departement Ariège.Vals Dit plaatsje staat bekend om zijn mooie kerk, die deels is uitgehouwen uit een rots.

Geschiedenis van Vals

In de nabijheid van het plaatsje zijn sporen gevonden die er op duiden dat dit gebied al tijdens de Bronstijd bewoond moet zijn geweest. De geschiedenis van dit kleine, maar mooie plaatsje is nauw verbonden met dat van zijn kerk. Uit historisch onderzoek is gebleken dat de oudste delen van deze bijzondere kerk dateren uit de negende eeuw na Christus. De kerk en het plaatsje worden voor het eerst benoemd in een historische tekst uit het jaar 1104. Eeuwenlang maakte het plaatsje Vals en zijn kerk een relatief anonieme periode door. In het jaar 1956 werden er echter bijzondere Romaanse fresco’s ontdekt in de kerk, die verborgen waren onder verschillende lagen witkalk. Sindsdien is het plaatsje met zijn bijzondere kerk bekender geraakt bij het grote publiek.

Vals vandaag de dag

Brengt u uw vakantie door in het departement Ariège en bent u een liefhebber van kleine, charmante Franse plaatsjes? Dan is een uitstapje naar Vals met zijn mooie kerk absoluut de moeite waard. Het plaatsje is weliswaar klein, maar voor een uitgebreid bezoek inclusief een bezichtiging van de bijzondere kerk kunt u toch gerust een uur of twee de tijd nemen. Vanaf de rots waar de kerk deels op ligt kunt u genieten van een prachtig uitzicht over het plaatsje en zijn directe omgeving. Een bezoekje aan dit mooie plaatsje is uitstekend te combineren met een uitstapje naar de nabijgelegen plaats Mirepoix!

Vals bezoeken?

Wilt u dit prachtige kleine plaatsje met zijn bijzondere kerk in het departement Ariège zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ariège ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk