Cap Gris-Nez

Cap Gris-Nez is een mooie kaap aan het Nauw van Calais, in het departement Pas-de-Calais. Van het gehele Europese continent is deze kaap de plaats die het dichtst bij Groot-Brittannië ligt. Zo is de afstand tussen Cap Gris-Nez en de krijtrotsen van Dover amper 33 kilometer. Samen met de noordelijker gelegen kaap Cap Blanc-Nez behoort Cap Gris-Nez tot de meest geliefde bezienswaardigheden van de regio Nord-Pas-de-Calais.

Geschiedenis van Cap Gris-Nez

Evenals Cap Blanc-Nez zijn de kliffen van Cap Gris-Nez al eeuwenlang een oriëntatiepunt voor zeevaarders. Omdat deze kliffen niet ver van het Britse vasteland gelegen zijn, is deze locatie al eeuwenlang van grote strategische waarde. Zo liet Napoleon I op deze kaap kanonnen plaatsen die de vijandelijke schepen uit het Nauw van Calais moesten verjagen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde deze kaap een belangrijk onderdeel van de zogenaamde Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie langs de westkust van Europa. Zo werden er meerdere bunkercomplexen gebouwd op deze kaap, uitgerust met grote kanonnen en machinegeweren. Lang bestond het vermoeden dat wanneer de Geallieerde soldaten aan land zouden komen in Frankrijk, dat dat hier moest zijn. Het was dan ook niet voor niets dat de Duitsers deze kaap zo goed verdedigden. Uiteindelijk werd de kaap in september 1944 veroverd door Canadese soldaten.

Cap Gris-Nez vandaag de dag

Vandaag de dag is Cap Gris-Nez een geliefde bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars. Zo zijn er verschillende mooie wandelroutes uitgezet via welke u deze prachtige kaap kunt verkennen. Tijdens de mooie zomerdagen kunt u in de verte de witte kliffen van Dover zien liggen. Een bezoekje aan deze mooie kaap is goed te combineren met een bezoekje aan de Duitse kustbatterij Todt. Deze kustbatterij ligt vlakbij de kaap. In een van de kazematten is een interessant museum over de Tweede Wereldoorlog gevestigd!

Cap Gris-Nez bezoeken?

Wilt u deze mooie kaap in het departement Pas-de-Calais zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pas-de-Calais ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk