Citadel van Lille

De citadel van Lille is een indrukwekkende citadel die aan de rand van het centrum van de stad Lille ligt. Deze citadel kent een rijke geschiedenis en staat bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van het departement Nord.

Geschiedenis van de citadel van Lille

De geschiedenis van deze mooie citadel gaat terug tot aan de zeventiende eeuw. Men bouwde deze citadel in opdracht van de bekende Franse fortenbouwer Vauban, nadat de stad in het jaar 1667 door de Fransen was veroverd op de Spanjaarden. Volgens het plan van Vauban moest deze citadel deel uit gaan maken van een verdedigingslinie langs de noordgrens van Frankrijk. In het jaar 1671 werd deze citadel operationeel. De bouwwerkzaamheden aan deze citadel werden in 1673 afgerond. De citadel werd als nagenoeg onneembaar beschouwd. Zo had de citadel een systeem van sluizen en waterpoorten waarmee de verdedigers de directe omgeving van de citadel binnen 48 uur onder water konden zetten. Ondanks de sterke verdediging werd de citadel in 1708 belegerd tijdens de Spaanse Successieoorlog. Hoewel de stad Lille zich overgaf op 23 oktober, bleef het verzet vanuit de citadel.
Als gevolg van een gebrek aan voedsel en munitie moesten de Franse verdedigers op 8 december alsnog de strijd staken. Door de eeuwen heen is deze citadel goed bewaard gebleven.

De citadel van Lille vandaag de dag

Vandaag de dag is deze indrukwekkende citadel nog steeds in gebruik door het Franse leger. De citadel is dan ook niet van binnenuit te bezoeken. Een wandeling rondom dit indrukwekkende bouwwerk is echter meer dan de moeite waard. Voor een uitgebreide wandeling rondom de citadel kunt u gerust een klein uurtje de tijd nemen. Tijdens uw wandeling krijgt u aan de hand van de indrukwekkende verdedigingsmuren een goede indruk van hoe belangrijk deze citadel door de eeuwen heen is geweest. Een bezoekje aan deze citadel is uitstekend te combineren met een wandeling door het mooie stadscentrum van de stad Lille!

De citadel van Lille bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende citadel bij de mooie plaats Lille in het departement Nord zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Nord ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk