La Coupole

La Coupole is een onderaards bunkercomplex bij de plaatsen Helfaut en Wizernes in het departement Pas-de-Calais.La Coupole Dit indrukwekkende bunkercomplex werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitse bezetter en moest dienen als lanceerbasis voor de gevreesde V2-raketten.

Geschiedenis van La Coupole

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden er vele innovaties plaats. Een van deze innovaties was de Duitse V2-raket, waarmee men het nog onbezette eiland Groot-Brittannië kon bestoken. Om dit mogelijk te maken bouwden de Duitsers een groot bunkercomplex in een oude krijtgroeve. Het complex moest geallieerde luchtaanvallen kunnen weerstaan. Daarom bouwde men een immense betonnen koepel bovenop het complex, wat de schade bij eventuele bombardementen moest beperken. Aan deze koepel heeft het complex zijn naam te danken. Vanuit het netwerk aan tunnels met opslagruimten, lanceerfaciliteiten en bemanningsverblijven kon men op dagelijkse basis V2-raketten lanceren. Omdat dit complex al tijdens de bouw meerdere malen zwaar gebombardeerd werd door de geallieerden, konden de Duitsers de bouwwerkzaamheden nooit voltooien. Het complex is uiteindelijk dan ook nooit in gebruik genomen. Na de Tweede Wereldoorlog raakte La Coupole in verval, tot het in 1997 voor het eerst als museum werd geopend voor het publiek.

La Coupole vandaag de dag

Brengt u uw vakantie door in het departement Pas-de-Calais, of in het aangrenzende departement Nord? En bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog? Dan is een bezoekje aan La Coupole absoluut de moeite waard. Tijdens uw bezoek aan dit indrukwekkende complex kunt u alles te weten komen over de Tweede Wereldoorlog en de geschiedenis van deze locatie. Voor een uitgebreid bezoek kunt u gerust meerdere uren de tijd nemen. Tijdens uw bezoek kunt u onder meer maquettes bekijken, die een goede eerste indruk geven van de immense omvang van deze bunker. Ook kunt u verschillende V1- en V2-raketten bezichtigen. Tot slot krijgt u een beeld van hoe Noord-Frankrijk de Duitse bezetting beleefde. Een bezoekje aan dit bijzondere museum is zeer indrukwekkend en een absolute aanrader wanneer u uw vakantie doorbrengt in de regio Nord-Pas-de-Calais!

La Coupole bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende bezienswaardigheid in het departement Pas-de-Calais zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pas-de-Calais ook interessant: