Abdij van Fontevraud

De abdij van Fontevraud is een indrukwekkende abdij bij het plaatsje Fontevraud-l’Abbaye, in het departement Maine-et-Loire.Abdij van Fontevraud Deze abdij behoort tot de best bewaard gebleven kloostergebouwen ter wereld en staat bekend als een van de mooiste bezienswaardigheden in de regio Pays de la Loire.

Geschiedenis van de abdij van Fontevraud

De geschiedenis van de abdij van Fontevraud begint rond het jaar 1100, toen de priester Robert d’Abrissel zich met zijn volgelingen vestigde in het bos van Fontevraud. Hij stichtte hier in 1101 een kloostercomplex waar zowel mannen als vrouwen leefden. D’Abrissel besloot dat er altijd een vrouw aan het hoofd van zijn klooster moest staan. Dit was dan ook het begin van een eeuwenoude traditie om vrouwen van adellijke komaf aan het hoofd van de abdij van Fontevraud te plaatsen. Het klooster werd al snel bekend bij de Europese koningshuizen. Onder meer Eleonora van Aquitaine, koningin van Frankrijk en later Engeland en haar zoon Richard Leeuwenhart werden hier begraven. Als gevolg van de Franse Revolutie werden delen van het klooster verwoest en geplunderd. Sinds het jaar 1963 is de abdij eigendom van de Franse staat en is de abdij tot zijn volle glorie hersteld.

De abdij van Fontevraud vandaag de dag

Vandaag de dag behoort deze indrukwekkende abdij tot de mooiste bouwwerken in het departement Maine-et-Loire. Volgens sommigen behoort deze abdij tot de mooiste abdijen in heel Frankrijk. De abdij werd in het jaar 2000 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een geliefde bezienswaardigheid. Voor een uitgebreid bezoek aan deze abdij kunt u gerust enkele uren de tijd nemen. Tijdens uw bezoek kunt u gebruik maken van de zogenaamde audiotour. Aan de hand van deze audiotour komt u alles te weten over de geschiedenis van deze mooie abdij!

De abdij van Fontevraud bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende abdij in het departement Maine-et-Loire zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Maine-et-Loire ook interessant: