Passage du Gois

De Passage du Gois is een 4,5 kilometer lange natuurlijke oversteek naar Île de Noirmoutier, in de baai van Bourgneuf. Deze oversteek staat bekend als een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in het departement Vendée. De oversteek ligt tussen Île de Noirmoutier en het plaatsje Beauvoir-sur-Mer en wordt twee keer per dag overspoeld door het water.

Geschiedenis van Passage du Gois

Voordat deze oversteek voor het eerst gebruikt werd in de achttiende eeuw, gingen kustbewoners nog te voet over de zandbanken naar het eiland Île de Noirmoutier. Met het oog op het vervoer van goederen en de handel tussen het eiland en het vaste land, was dit echter niet optimaal. Daarom besloot men in de achttiende eeuw tot het aanleggen van de Passage du Gois. Een verharde weg tussen het eiland en het Franse vasteland. Het nadeel aan deze weg was dat deze afhankelijk was van eb en vloed. Tot aan de jaren zeventig van de vorige eeuw was de Passage du Gois de enige verbinding tussen het Île de Noirmoutier en het vasteland. In 1971 werd er echter een brug gebouwd. Hiermee werden de problemen met eb en vloed opgelost. Deze natuurlijke route is enkele malen onderdeel geweest van het parcours van de Tour de France, wat spectaculaire beelden opleverde.

Passage du Gois vandaag de dag

Vandaag de dag is de Passage du Gois erg leuk om te bezoeken wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Vendée. Een ritje over deze weg is een bijzondere ervaring. De oversteek is slechts twee maal per dag toegankelijk voor bezoekers. De rest van de dag ligt de weg onder water. Aan de weerszijden van de oversteek zijn borden geplaatst met daarop de precieze tijden van de getijden, zodat men deze bijzondere oversteek zelf kan ervaren zonder in de problemen te raken. Bovendien zijn langs de route verschillende torens geplaatst waar diegenen die ondanks alles toch nog verrast worden door het water zichzelf in veiligheid kunnen brengen. Een bezoekje aan deze bijzondere oversteek is absoluut de moeite waard!

Passage du Gois bezoeken?

Wilt u zelf over deze natuurlijke oversteek naar Île de Noirmoutier zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Vendée ook interessant: