Guérande

Guérande is een prachtig middeleeuws plaatsje in het departement Loire-Atlantique, dat in de regio Pays de la Loire ligt. De plaats staat bekend om zijn zoutpannen. Het historische centrum van deze plaats wordt tot op de dag van vandaag omringd door een indrukwekkende verdedigingsmuur.

Geschiedenis van Guérande

Deze bijzonder mooie plaats kent een rijke geschiedenis. Zo zijn er in de omgeving van de plaats verschillende dolmens gevonden, die er op duiden dat dit gebied al zeer vroeg in de geschiedenis bewoond moet zijn geweest. Het schiereiland waar de plaats Guérande op ligt werd aan het einde van de IJzertijd bewoond door verschillende Keltische stammen. De plaats zelf ontstond tijdens de Gallo-Romeinse periode. Vanaf de negende eeuw na Christus groeide Guérande uit tot een van de belangrijkste plaatsen in dit gedeelte van Frankrijk. Om de plaats te kunnen beschermen besloot men in de veertiende eeuw om de stad te voorzien van een grote verdedigingsmuur. De bouw van deze muur werd pas 145 jaar later, aan het einde van de vijftiende eeuw, afgerond. Mede dankzij deze verdedigingsmuur is de plaats door de eeuwen heen goed bewaard gebleven.

Guérande vandaag de dag

Vandaag de dag staat deze bijzondere plaats bekend als een van de mooiste middeleeuwse plaatsen in het westen van Frankrijk. Guérande wordt ook wel het ‘Carcassonne van het westen’ genoemd. Dit vanwege de indrukwekkende verdedigingsmuur, die maar liefst anderhalve kilometer lang is. In het historische centrum van deze mooie plaats kunt u uren door de mooie, smalle middeleeuwse straatjes wandelen zonder dat u zich hoeft te vervelen. Op de zaterdagen bent u hier aan het juiste adres voor een leuke regionale markt. In de straten zijn verder talloze leuke winkeltjes en boetiekjes te vinden. Brengt u uw vakantie door in het departement Loire-Atlantique, of elders in de regio Pays de la Loire? Dan is een bezoekje aan deze mooie plaats absoluut de moeite waard!

Guérande bezoeken?

Wilt u deze prachtige plaats zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Loire-Atlantique ook interessant: