Aisne

Aisne is een van de drie departementen van de regio Picardie.Aisne De overige twee departementen zijn Somme en Oise. Het departement dankt zijn naam aan de gelijknamige rivier die hier door heen stroomt. Aisne is omgeven door de departementen Nord, Somme, Oise, Seine-et-Marne en Ardennes. Ook grenst dit departement aan België. De belangrijkste plaatsen in deze streek zijn Saint-Quentin, Soissons, Château-Thierry en Vervins. Evenals de twee andere departementen in de regio Picardie heeft ook het departement Aisne zwaar geleden onder de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog.

Geschiedenis van Aisne

Dit departement kent een rijke geschiedenis. In het jaar 51 na Christus werd dit gebied veroverd door de Romeinen onder leiding van Julius Caesar. Ongeveer vijf eeuwen later kwam deze streek in handen van de Franken. Onder leiding van Clovis, koning der Franken, maakte deze streek een voorspoedige periode door. Het hedendaagse Soissons werd door de Franken uitgeroepen tot belangrijkste stad in dit gebied. Eeuwen later, tijdens de Eerste Wereldoorlog, liep de frontlinie door deze streek. Zo werd er onder meer bij de frontlinie tussen de plaatsen Laon en Soissons zwaar gevochten. Hier vond de Slag bij Chemin des Dames plaats, een van de grootste slagen in deze regio. Na de Eerste Wereldoorlog werd het departement weer opgebouwd, met uitzondering van gebieden die te zwaar verwoest waren, de zogenaamde “Zone Rouges”.

Aisne vandaag de dag

Vandaag de dag is dit departement een prima vakantiebestemming voor een veelzijdige vakantie. Er is veel te zien en te beleven. Zo zijn de sporen van de Eerste Wereldoorlog nog goed zichtbaar. Zo kunt u bijvoorbeeld Caverne du Dragon bezoeken, een grottenstelsel bij de Chemin des Dames waar tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar is gevochten. Ook het indrukwekkende kasteel van Coucy is de moeite waard om te bezoeken. In de stad Laon kunt u heerlijk door het historische centrum wandelen. Ook kunt u daar de mooie kathedraal bezichtigen.

Aisne bezoeken?

Wilt u deze mooie streek zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aisne ook interessant: