Abdij van Vauclair

De abdij van Vauclair is een vervallen abdij bij het plaatsje Bouconville-Vauclair, in het departement Aisne. De overblijfselen van deze abdij zijn schitterend gelegen en zijn dan ook absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Geschiedenis van de abdij van Vauclair

De abdij van Vauclair werd gesticht in het jaar 1134, door Saint Bernard van Clairvaux in opdracht van Barthélemy de Jur, bisschop van Laon. Als locatie koos men voor een stuk land bij de rivier Ailette, ongeveer vijftien kilometer ten zuiden van de stad Laon. Hoewel deze Cisterciënzer abdij na de stichting al snel een voorspoedige periode doormaakte, raakte de abdij zwaar beschadigd als gevolg van de Honderdjarige Oorlog en de Godsdienstoorlogen. Desondanks bleef de abdij in gebruik tot aan de Franse Revolutie. Als gevolg van de Franse Revolutie besloot men om de abdij af te breken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lagen de overblijfselen van de abdij dicht bij de frontlinie. In 1917 werden de overblijfselen van de abdij nagenoeg volledig verwoest als gevolg van zware artilleriebombardementen. De abdij van Vauclair werd na de Eerste Wereldoorlog nooit meer hersteld.

De abdij van Vauclair vandaag de dag

Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Aisne, of elders in de regio Picardie, is een bezoekje aan de abdij van Vauclair meer dan de moeite waard. De bijzondere ruïnes van deze ooit zo machtige abdij zorgen voor een mooi plaatje. Zo kunt u onder meer de fundamenten van de abdijkerk en de monniken vleugel bewonderen. Bij de ruïnes kunt u van alles te weten komen over de geschiedenis van deze voormalige abdij. Voor een uitgebreid bezoek aan deze bijzondere locatie kunt u gerust enkele uren de tijd nemen!
Abdij van Vauclair

De abdij van Vauclair bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende ruïne in het departement Aisne zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aisne ook interessant: