Chemin des Dames

Chemin des Dames is een bijzondere weg op een heuvelrug in het departement Aisne. Deze route ligt enkele tientallen meters hoger dan het omringende landschap en is daardoor door de eeuwen heen van grote strategische waarde geweest.

Geschiedenis van Chemin des Dames

Al tijdens de opkomst van het Romeinse Rijk was er sprake van een weg op deze locatie. In het jaar 57 voor Christus werd het lot van Gallië beslist middels een slag rond Bibrax, het huidige plaatsje Saint-Thomas, dat bij de Chemin des Dames ligt. Deze weg dankt zijn naam aan het feit dat twee dochters van de Franse koning Lodewijk XV regelmatig via deze weg van Parijs naar Vauclair reisden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er enorm zwaar gevochten om de heuvelrug van Chemin des Dames. Vanaf september 1914 werd de heuvelrug ingenomen door de Duitse troepen, die van deze heuvelrug een haast onneembare vesting maakten. Zo groeven de Duitse verdedigers zich onder meer in in de gewelven van een kalksteengroeve, de zogenaamde Caverne du Dragon. Ondanks de vele verdedigingswerken, vonden er in 1917 en 1918 diverse grote aanvallen plaats.

Hoewel de eerste Franse aanval tot een opzienbarende nederlaag leidde, kwam de heuvelrug in juli 1918 definitief in Franse handen.

Chemin des Dames vandaag de dag

Vandaag de dag is deze bijzondere locatie absoluut de moeite waard om te bezoeken wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Aisne, of elders in de regio Picardie. Rondom de Chemin des Dames zijn nog talloze sporen zichtbaar van de felle strijd van de Eerste Wereldoorlog. Zo is de Caverne du Dragon vandaag de dag een interessant museum dat de moeite waard is om te bezoeken. Ook zijn er langs de weg verschillende gedenktekens en militaire begraafplaatsen terug te vinden. Een bezoekje aan deze indrukwekkende route is een indrukwekkende ervaring!

Chemin des Dames bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende locatie in het departement Aisne in de regio Picardie zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aisne ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk