Oise

Het departement Oise is een van de drie departementen van de regio Picardie.Oise De andere twee departementen zijn Aisne en Somme. Evenals vele andere departementen dankt ook dit zijn naam aan de gelijknamige rivier die door dit gebied stroomt. Het departement grenst aan de departementen Somme, Aisne, Seine-et-Maritime, Val-d’Oise en Eure. De belangrijkste plaatsen in dit gebied zijn Clermont, Compiègne en Senlis.

Geschiedenis van Oise

Deze streek werd al vroeg in de geschiedenis bewoond. Voordat de Romeinen dit gebied veroverden leefden hier verschillende Gallische stammen. Een van deze stammen stond bekend als de Bellovaques. Deze stam had zich aan de rechteroever van de rivier Oise gevestigd. De hedendaagse stad Beauvais dankt zijn naam aan deze Gallische stam. Rond het jaar 50 na Christus werden deze Gallische stammen verslagen door de Romeinen, die zich vervolgens vestigden in dit gebied. Na de val van het Romeinse Rijk kwam de streek in handen van de Franken. In het jaar 1790 werd het departement Oise gecreëerd als gevolg van de Franse Revolutie. Evenals de andere departementen in de regio Picardie heeft ook dit departement zwaar geleden onder de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog.

Oise vandaag de dag

Vandaag de dag is er veel te zien en te beleven in eze streek. Zo zijn uitstapjes naar mooie plaatsen als Beauvais en Gerberoy absoluut de moeite waard. Natuurliefhebbers en wandelaars kunnen naar hartenlust wandelen in het Forêt de Compiègne. Ook zijn er vele mooie kastelen te vinden in dit gebied. Zo is een bezoekje aan het prachtige Château de Chantilly absoluut de moeite waard. Dit kasteel staat bekend als een van de mooiste kastelen in heel Frankrijk. Hiernaast is een uitstapje naar het indrukwekkende Château de Pierrefonds leuk voor jong en oud!
Oise

Oise bezoeken?

Wilt u deze mooie streek zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Oise ook interessant: