Somme

Somme is een van de drie departementen van de regio Picardie. De overige twee departementen zijn Aisne en Oise. Dit departement staat met name bekend om de grote Slag aan de Somme, een van de grootste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. De belangrijkste plaatsen in dit gebied zijn Amiens, Abbeville en Péronne. Het departement grenst aan de departementen Pas-de-Calais, Nord, Aisne, Oise en Seine-Maritime. Ook grenst het departement aan het Kanaal.

Geschiedenis van Somme

Dit departement kent een rijke geschiedenis. Zo zijn er sporen gevonden die er op duiden dat dit gebied al in de Prehistorie bewoont moet zijn geweest. Rond het jaar 50 na Christus werd deze streek veroverd door de Romeinen. Na de val van het Romeinse Rijk kwam het gebied in handen van de Franken. Eeuwen later, op 4 maart 1790, werd het departement Somme gecreëerd, als gevolg van de Franse Revolutie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was dit departement het toneel van een van de grootste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Slag aan de Somme vielen in totaal meer dan een miljoen slachtoffers.

Somme vandaag de dag

Ondanks de turbulente geschiedenis van deze streek is het departement vandaag de dag een geliefde vakantiebestemming. Wanneer u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, is een bezoekje aan het slagveld van Beaumont-Hamel absoluut de moeite waard. Hier kunt u originele loopgraven bezichtigen. Ook een bezoekje aan het indrukwekkende monument bij Thiepval is de moeite waard. Naast de verschillende bezienswaardigheden die met de Eerste Wereldoorlog te maken hebben, is er echter nog veel meer te zien. Zo is een uitstapje naar de mooie stad Amiens absoluut de moeite waard. Hier kunt u onder meer de prachtige Notre-Dame van Amiens bezichtigen!

Somme bezoeken?

Wilt u deze mooie streek zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Somme ook interessant: