Soissons

Soissons is een plaats in het departement Aisne, in de regio Picardie. De stad ligt aan de rivier Aisne en staat bekend als een van de mooiste plaatsen in dit gedeelte van Frankrijk.

Geschiedenis van Soissons

Soissons is een van de oudste steden van Frankrijk. Zo maakte de bekende Romeinse keizer Julius Caesar al melding van een Keltische nederzetting op deze plaats. Deze nederzetting had de naam Noviodunum en was de hoofdstad van de Suessiones, een Gallische stam. Nadat de Romeinen deze streek veroverden kwam de nederzetting in Romeinse handen en werd deze geromaniseerd. In het jaar 486 na Christus viel de stad in handen van Clovis, koning der Franken. De stad groeide uit tot een van de belangrijkste plaatsen van de Franken. In het jaar 751 werd Pepijn de Korte, de vader van Karel de Grote, in Soissons tot Koning der Franken uitgeroepen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de stad niet ver van de frontlinie. De stad werd dan ook bijna volledig verwoest door de strijd en zwaar artillerievuur. Ondanks deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Soissons werd de stad nagenoeg volledig hersteld.

Soissons vandaag de dag

Vandaag de dag is een bezoekje aan deze mooie stad absoluut de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Aisne. Er is veel te zien en te beleven. Zo kunt u onder meer de prachtige gotische kathedraal Saint-Gervais-et-Saint-Protais bezichtigen. Deze kathedraal werd tussen de twaalfde en veertiende eeuw gebouwd en staat bekend als het symbool van de stad. Ook interessant is een bezoekje aan de abdijkerk Saint-Jean-des-Vignes. Van dit ooit zo grote abdijcomplex resteren alleen nog de voorgevel van de kerk, een kleine kloostergang en de abtswoning. Het overige gedeelte van de abdij werd verwoest tijdens de Godsdienstoorlogen. Desalniettemin is deze abdij erg mooi om te zien!

Soissons bezoeken?

Wilt u deze mooie stad in het departement Aisne zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aisne ook interessant: