Abdijkerk van Saint-Savin-sur-Gartempe

De abdijkerk van Saint-Savin-sur-Gartempe is een grote abdij in het dorpje Saint-Savin-sur-Gartempe, in het departement Vienne. De abdij werd in het verleden ook wel de ‘Romaanse Sixtijnse Kapel’ genoemd, vanwege haar vele mooie muurschilderingen uit de elfde en twaalfde eeuw na Christus. De abdijkerk behoort tot de oudste kerken in de regio en staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.Abdijkerk van Saint-Savin-sur-Gartempe

Geschiedenis van de abdijkerk van Saint-Savin-sur-Gartempe

De abdijkerk werd in de negende eeuw na Christus gesticht. Al snel na de bouw van de abdij werden de lichamen van de heiligen Saint Savin en Saint Cyprien er in bijgezet. Vanwege de rumoerige periode besloot Karel de Grote om fde abdijkerk in zijn geheel te ommuren, om de kerk zo te kunnen beschermen tegen plunderingen. Al snel groeide de abdijkerk van Saint-Savin-sur-Gartempe uit tot het belangrijkste religieuze centrum in het zuidwesten van Frankrijk. Tijdens de Honderdjarige Oorlog werd de abdij, ondanks de ommuring, platgebrand door de soldaten van de Zwarte Prins. Ook na de Godsdienstoorlogen werd de abdij meerdere malen geplunderd. Pas in de zeventiende eeuw na Christus brak er een minder rumoerige periode aan, waardoor de abdijkerk van Saint-Savin-sur-Gartempe volledig gerestaureerd kon worden. Tot aan de dag van vandaag staat deze abdij bekend als een van de meest indrukwekkende abdijen in de regio.

De abdijkerk van Saint-Savin-sur-Gartempe vandaag de dag

Vandaag de dag staat de abdijkerk van Saint-Savin-Sur-Gartempe bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in het departement Vienne. De abdij is met name bekend vanwege haar indrukwekkende muurschilderingen, die de tand des tijds goed hebben doorstaan. Zo zijn het gewelf en de muren van de kerk beschilderd met taferelen uit het Oude Testament. Het feit dat de muurschilderingen zo goed bewaard zijn gebleven kan met recht een wonder genoemd worden, gezien de rumoerige geschiedenis van deze abdijkerk. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in deze regio is een bezoekje aan de prachtige abdijkerk van Saint-Savin-sur-Gartempe absoluut aan te bevelen!
Abdijkerk van Saint-Savin-sur-Gartempe

De abdijkerk van Saint-Savin-sur-Gartempe bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende abdijkerk zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Vienne ook interessant: