Fort Boyard

Fort Boyard is een groot fort voor de Franse westkust, gelegen tussen Île d’Aix en Île d’Oléron, in het departement Charente-Maritime. Het ovaalvormige fort is voornamelijk bekend van het bekende televisieprogramma dat naar dit fort vernoemd is. Fort Boyard

Geschiedenis van Fort Boyard

Al rond het jaar 1666 bestond het idee om een fort aan de Franse westkust te bouwen, ter bescherming van de haven van La Rochelle. Hoewel er op de nabijgelegen schiereilanden Île-d’Aix en Île d’Oléron ook al forten waren gebouwd, bleek dat de Franse artillerie vanuit deze forten niet genoeg bereik had om de haven van La Rochelle effectief te verdedigen. De Franse koning Louis XIV vroeg de beroemde Franse fortenbouwer Vauban dan ook om in de zee, iets uit de kust, een versterkt fort aan te leggen. Vauban zou hierop hebben gereageerd met zijn beroemde uitspraak: ‘Sire het is makkelijker om met je tanden de maan te grijpen, dan op deze plaats een dergelijk fort te bouwen!’. Na een Britse aanval op het Île-d’Aix in het jaar 1757 werd er ondanks alle moeilijkheden toch begonnen aan de bouw van een fort op deze locatie. Door vele logistieke en bouwkundige problemen werd de bouw van Fort Boyard pas in het jaar 1857 afgerond, bijna honderd jaar nadat men was begonnen met de bouw van dit fort. Op het moment dat Fort Boyard eindelijk in gebruik kon worden genomen, was het eigenlijk al overbodig geworden. Wel werd het fort na 1871 nog enige tijd gebruikt als militaire gevangenis, voordat het werd verlaten.

Fort Boyard vandaag de dag

Vandaag de dag is Fort Boyard vooral bekend als de locatie van het gelijknamige televisieprogramma. Ook is dit fort te bezoeken door het grote publiek. Zo worden er verschillende boottochten naar dit fort georganiseerd. Een bezoekje aan dit indrukwekkende fort geeft een goed beeld van de Franse militaire bouwkunst in de achttiende en negentiende eeuw na Christus. Een bezoekje aan dit indrukwekkende fort is meer dan de moeite waard!
Fort Boyard

Fort Boyard bezoeken?

Wilt u het bekende Fort Boyard zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Charente-Maritime ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk