Angoulême

Angoulême is een plaats gelegen in het departement Charente, in de regio Poitou-Charentes. De plaats ligt op een plateau bij een meander van de rivier Charente en wordt ook wel het ‘balkon van het zuidwesten’ genoemd. Angoulême

Geschiedenis van Angoulême

Over de geschiedenis van deze stad voor de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk is niet veel bekend. Wel zijn er sporen gevonden die er op duiden dat er ooit een klein Keltisch plaatsje op het plateau aanwezig moet zijn geweest. Het kleine dorpje profiteerde tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk van de handel over de rivier Charente. In de laatste jaren van het Romeinse Rijk maakte het plaatsje dan ook een voortvarende periode door, waarin het veel rijkdom vergaarde door de handel. Mede dankzij de inkomsten vanuit de handel kon het plaatsje aangesloten worden op enkele belangrijke handelsroutes over land en kon er een fort worden gebouwd. Na de val van het Romeinse Rijk bleef Angoulême doorgroeien. In de negende eeuw na Christus was Angoulême uitgegroeid tot een van de belangrijkste plaatsen in de regio, waardoor het een aantrekkelijk doelwit was voor kwaadwillenden. In de negende eeuw werd de plaats dan ook geplunderd door de Noormannen. In het jaar 1360 na Christus kwam de stad in handen van de Engelsen, dankzij het verdrag van Brétigny. In 1373 werden de Engelsen echter alweer verjaard door de troepen van Karel V. De periode van de Franse Godsdienstoorlogen vormt een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Angoulême, voornamelijk door de bloederige verovering van de stad door de Protestanten, in het jaar 1568. Ondanks haar gewelddadige geschiedenis kon Angoulême toch uitgroeien tot de prachtige stad zoals zij vandaag de dag bekend staat.

Angoulême vandaag de dag

Vandaag de dag staat Angoulême bekend als een van de mooiste steden in het departement Poitou-Charentes. In het oude stadscentrum kunt u vele leuke winkels en restaurants vinden. Een van de mooiste bezienswaardigheden in de stad is de kathedraal St. Pierre, een kathedraal in Byzantijns-romaanse stijl uit de elfde eeuw na Christus. De combinatie van haar leuke stadscentrum en haar gunstige ligging ten opzichte van andere bezienswaardigheden en plaatsen in de regio maken van Angoulême een meer dan geschikte uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de regio Poitou-Charentes!
Angoulême

Angoulême bezoeken?

Wilt u deze mooie stad zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Charente ook interessant: