Brouage

Brouage is een prachtige vesting in het departement Charente-Maritime. Deze bijzondere vesting ligt ongeveer twintig kilometer ten zuiden van de grotere plaats Rochefort en veertig kilometer ten westen van Saintes. Deze bijzondere vesting maakt deel uit van de gemeente Hiers-Brouage.Brouage

Geschiedenis van Brouage

Deze vestingplaats is gesticht in het jaar 1555. Brouage werd destijds direct aan de Atlantische kust gebouwd, maar in de loop der eeuwen kwam het steeds meer landinwaards te liggen. Dit kwam doordat de baai verzandde en hierdoor eilandjes verbonden raakten met het vasteland. Tijdens de Godsdienstoorlogen speelde Brouage een belangrijke rol in dit gebied. Zo liet kardinaal Richelieu het plaatsje volledig ommuren om te voorkomen dat het in handen zou vallen van de protestanten uit het nabijgelegen La Rochelle. Nadat het plaatsje volledig ommuurd was deed het dienst als wapenopslagplaats en kon het een garnizoen van zesduizend man herbergen. Tijdens de Franse Revolutie deed de vesting van Brouage dienst als gevangenis. Hoewel het plaatsje in de loop der eeuwen haar strategische waarde verloor, lijkt het wanneer u door dit plaatsje heen wandelt, alsof de tijd heeft stilgestaan.

Brouage vandaag de dag

Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Charente-Maritime is een bezoekje aan deze bijzondere plaats meer dan de moeite waard. De sporen uit het verleden zijn nog erg goed zichtbaar. Zo staan de oorspronkelijke muren, inclusief wachttorens tot op de dag van vandaag nog fier overeind. Vanwege de pracht van dit plaatsje maakt Broage deel uit van de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’, de vereniging van de allermooiste plaatsjes in heel Frankrijk. Voor een uitgebreid bezoek aan dit bijzondere plaatsje kunt u gerust een middag de tijd nemen. Wanneer u door het plaatsje wandelt zal u opvallen dat de verschillende straatjes kaarsrecht zijn aangelegd. Dit is een typerend voorbeeld van bastideplaatsjes. Ook leuk is een wandeling over de oude omwalling. vanaf de omwalling kunt u genieten van een mooi uitzicht over de omgeving. Na een uitgebreide wandeling kunt u genieten van een heerlijk drankje op een van de verschillende terrasjes in dit leuke en bijzondere plaatsje.

Brouage bezoeken?

Wilt u dit bijzondere vestingplaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Charente-Maritime ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk