Niort

Niort is een plaats gelegen in het departement Deux-Sèvres, in de regio Poitou-Charentes. Na Poitiers en La Rochelle geldt Niort als de grootste stad in de gehele regio. De stad ligt aan de rivier Sèvre Niortaise, die de stad doorkruist. Niort

Geschiedenis van Niort

Uit verschillende bodemonderzoeken is gebleken dat het gebied rondom de huidige stad al in het Neolithicum bewoond moet zijn geweest. Zo zijn er diverse vuurstenen gevonden die dit vermoeden bevestigen. Ook zijn er sporen gevonden die er op duiden dat er op de locatie van het huidige stadje tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk een plaats moet zijn geweest waar veel handel werd gedreven. In de derde eeuw na Christus was deze stad uitgegroeid tot een rijke, belangrijke handelsstad. De stad was zo belangrijk dat de stad volledig werd ommuurd. In de zesde eeuw na Christus was de stad uitgegroeid tot een van de belangrijkste steden van de Franken. Dankzij haar indrukwekkende verdedigingswerken was deze stad een van de weinige steden die een beleg van de gevreesde Noormannen kon doorstaan. In de twaalfde eeuw kwam de stad in handen van de Engelsen, als gevolg van het huwelijk tussen de latere Engelse koning Hendrik II Plantagenet en Eleonora van Aquitanië. Tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk wisselde de stad meerdere malen van eigenaar, maar na het jaar 1369 bleef Niort in Franse handen.

Niort vandaag de dag

Vandaag de dag is Niort een stad waar genoeg te zien en te beleven is. Zo is de oude binnenstad absoluut een bezoekje waard. Aan de oever van de rivier Sèvre Niortaise is een van de mooiste donjons van heel Frankrijk te vinden. Ook zijn er talloze oude smalle middeleeuwse straatjes om te verkennen. Tot slot is zowel de kerk van Saint-Etienne als de kerk Saint-Hilaire de moeite waard om te bezoeken en zijn er talloze gezellige restaurantjes en winkels te vinden. Niort is een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de regio Poitou-Charentes.
Niort

Niort bezoeken?

Wilt u deze mooie plaats zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Deux-Sèvres ook interessant: