Talmont-sur-Gironde

Talmont-sur-Gironde is een mooi plaatsje op een rots aan de rivier Gironde. Dit plaatsje staat bekend als een van de mooiste plaatsjes in het departement Charente-Maritime en behoort al sinds jaar en dag tot de mooiste plaatsjes van Frankrijk, de zogenaamde “Les Plus Beaux Villages de France”.

Geschiedenis van Talmont-sur-Gironde

De locatie van het plaatsje is door de eeuwen heen altijd al strategisch belangrijk geweest. Doordat het dorp op een rots is gebouwd had men een goed uitzicht over zowel het binnenland als de rivier Gironde. Zo kon men de vijand al van verre aan zien komen. In het jaar 1094 werd op deze plek een romaanse kerk gebouwd. Deze romaanse kerk was een rustplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Rondom deze kerk ontstond in de dertiende eeuw het plaatsje Talmont-sur-Gironde. Het plaatsje werd gebouwd in opdracht van koning Edward I van Engeland. Tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland speelde het plaatsje een strategisch belangrijke rol. Ondanks de vele verdedigingswerken werd het plaatsje in het jaar 1652 vernietigd door de Spanjaarden. Het plaatsje werd echter weer nagenoeg volledig opgebouwd.

Talmont-sur-Gironde vandaag de dag

Brengt u uw vakantie door in het departement Charente-Maritime, in het aangrenzende departement Gironde, of elders in de regio Poitou-Charentes? Dan is een bezoekje aan dit mooie plaatsje absoluut de moeite waard. Talmont-sur-Gironde staat bekend om zijn mooie oude straatjes met witte gebouwen met blauwe luiken. Ook heeft het plaatsje een charmante vissershaven en zijn er verschillende gezellige restaurantjes te vinden. Ook een bezoekje aan de mooie romaanse kerk is de moeite waard. Het plaatsje is niet heel erg groot, maar voor een uitgebreid bezoek kunt u gerust een middagje de tijd nemen. Als u een liefhebber bent van charmante plaatsjes moet u Talmont-sur-Gironde echt eens gezien hebben!

Talmont-sur-Gironde bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje aan de rivier Gironde in het departement Charente-Maritime zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Charente-Maritime ook interessant: