Provence

De Provence is het gebied in het zuidoosten van Frankrijk, en grenst aan de Middellandse Zee, het Rhônedal, Languedoc-Roussillon en Italië.
Grote steden in het gebied zijn Marseille, Nice, Toulon, Grasse en Aix-en-Provence.
Naast de grote steden, zijn er talloze schattige kleine dorpjes waar de echte Zuid-Franse sfeer geproefd kan worden. In deze regio zijn ook bijzonder veel lavendelvelden te vinden.

Wijn

Deze prachtige regio geldt als de grootste roséwijnproducent ter wereld. De roséwijn vindt haar oorsprong 2600 jaar geleden, toen de Grieken de eerste wijnranken aanplantten in deze regio. Vandaag de dag is de regio rond Aix-en-Provence beroemd vanwege haar wijnen. Gesteld wordt dat de beste roséwijnen uit deze regio afkomstig zijn. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in deze regio kan een goed glas wijn dan ook niet ontbreken.

Geschiedenis van de Provence

De naam van deze regio is afgeleid uit het Latijnse provincia. De huidige regio is het oostelijke deel van het gebied dat onder de naam Provincia Romana in 121 voor Christus onderdeel werd van het Romeinse Rijk. Door de geschiedenis heen zijn er meerdere volken geweest die aanspraak maakten op het gebied. Zo waren het na de Romeinen de Goten die, in de vijfde eeuw na Christus heersten over dit gebied. In het jaar 536 werd het gebied veroverd door de Franken. Pakweg twee eeuwen later, in 713, werd de regio geteisterd door Moorse plundertochten onder leiding van de emir Al Hoak.
In de volgende jaren is het gebied meerdere malen van eigenaar gewisseld. Van 1033 tot 1264 maakte het gebied als markizaat en graafschap deel uit van het Heilige Romeinse Rijk. Sinds 1481 behoort de gehele regio officieel toe aan Frankrijk.

Vandaag de dag

Vandaag de dag is Zuid-Frankrijk, en dan met name deze prachtige regio, vakantiebestemming nummer een voor velen. Dit is dan ook niet vreemd te noemen. De regio biedt namelijk voor ieder wat wils. Heerlijke stranden, prachtige natuur, schattige dorpjes, mooie steden, vele bezienswaardigheden en volop mogelijkheden voor een sportieve vakantie.

Departementen van de Provence

Deze veelzijdige regio bestaat uit zes departementen, namelijk Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Var en Vaucluse. Per departement zijn de leukste bezienswaardigheden en de mooiste plaatsen op een rijtje gezet.

Bezienswaardigheden en plaatsen in de Provence

In deze regio zijn vele mooie bezienswaardigheden en plaatsen te vinden. Per departement zijn deze op een rijtje gezet.

Vakantie in de Provence

Op zoek naar een leuke camping in deze streek? Of toch liever een charmant vakantiehuis? Wij hebben voor u de mooiste vakantiehuizen, de leukste campings en de meest comfortabele hotels in deze geliefde vakantiestreek inzichtelijk gemaakt.