Cemenelum

Cemenelum is de naam van een oude Gallo-Romeinse stad die zich vanaf de eerste eeuw na Christus tot aan de vierde eeuw na Christus ontwikkelde op een heuvel bij de hedendaagse plaats Nice. De indrukwekkende overblijfselen van Cemenelum liggen in de wijk Cimiez, een van de mooiste en meest bekende wijken van Nice.

Geschiedenis van Cemenelum

Terwijl zij de Provence veroverden, besloten de Romeinen om een plaats te stichten in de buurt van Nikaia, een oude Griekse kolonie die uit zou groeien tot het hedendaagse Nice. Er werd gekozen voor een strategische locatie op een heuvel, daar waar nu de wijk Cimiez ligt. Vanaf deze heuvel kon men eventuele vijanden al van ver aan zien komen, waardoor men de inwoners van de plaats Nikaia tijdig kon waarschuwen. De plaats kreeg de naam Cemenelum en maakte al snel een periode van groei door. De plaats werd uitgeroepen tot de hoofdstad van de Romeinse provincie Alpes-Maritimes en lag aan de Via Julia Augusta, een belangrijke handelsroute. Tijdens haar hoogtijdagen had deze plaats onder meer een eigen amfitheater en drie baden. Volgens onderzoekers wijst dit er op dat de plaats ooit minstens 10.000 inwoners moet hebben gehad. Doordat de Romeinen een steeds groter deel van de Provence veroverden, werd deze plaats steeds minder belangrijk. Toen later het hedendaagse Embrun werd uitgeroepen tot de nieuwe hoofdstad van Alpes-Maritimes, verloor Cemenelum haar aanzien. Ondanks de val van het Romeinse rijk en de latere invasies van de barbaren die gepaard gingen met geweld en vernielingen zijn er tot op de dag van vandaag nog sporen zichtbaar van deze ooit zo belangrijke Romeinse plaats.

Cemenelum vandaag de dag

Vandaag de dag staan de Romeinse overblijfselen van Cemenelum bekend als een van de leukste bezienswaardigheden in de stad Nice. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in, of rondom deze stad is een bezoekje aan de wijk Cimiez met haar bijzondere Romeinse overblijfselen meer dan de moeite waard. Zo kunt u onder de resten van het oude amfitheater bewonderen. Ook een bezoekje aan het nabijgelegen Musée Archéologique, dat gewijd is aan Cemenelum, is absoluut de moeite waard.

Cemenelum bezoeken?

Wilt u deze bijzondere Romeinse overblijfselen zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant: