De abdij van Silvacane

De abdij van Silvacane behoort evenals de abdij van Sénanque toe aan de orde van de cisterciënzers. De abdij van Silvacane is gelegen aan de rivier de Durance.

De abdij van Silvacane

Geschiedenis van de abdij van Silvacane

De abdij is tussen 1175 en 1230 gebouwd. Dankzij schenkingen van Guilaume de Fuveau en Raimond de Baux, stond de abij aan het einde van de twaalfde eeuw bekend als welvarend. Deze welvaart was echter een doorn in het oog voor de benedictijnen van de abdij van Montmajour, nabij de stad Arles. Uit pure afgunst vielen zij in 1289 de abdij van Silvacane aan. De boze benedictijnen gijzelden de monniken die zich op dat moment in de abdij bevonden. Pas na lange onderhandelingen werden de monniken weer vrijgelaten.
De abdij kreeg echter nog meer tegenslagen te verwerken. Zo werd de abdij in 1358 geplunderd door soldaten van het leger van Aubignan. Vanaf dit moment was het gedaan met de welvaart van de abdij. De financiële problemen namen toe. In 1443 werden de monniken gedwongen de abdij te verlaten, simpelweg omdat het geld op was. De zeggenschap over de abdij werd overgedragen aan het kapittel van de kathedraal van Aix-en-Provence. In de achttiende eeuw raakte de gebouwen in verval. Gedurende de Franse Revolutie werd de abdij van Silvacane geveild. Na de veiling deed de abdij dienst als boerderij. In 1846 werd de abdij gekocht door de Franse regering. De abdij van Silvacane werd als historisch monument bestempeld, en er werd begonnen aan een langdurige periode van renovatiewerkzaamheden. De laatste renovatiewerkzaamheden vonden pas in 1990 plaats.

De abdij van Silvacane vandaag de dag

Vandaag de dag is de abdij van Silvacane toegankelijk voor publiek. Evenals in andere abdijen van de Cisterciënzer orde, is de Romaanse bouwstijl overheersend. De abdij valt op door haar eenvoud. Mooie details als glas in lood ramen en beelden zoals deze veelvuldig voorkomen in kerken, zijn niet aanwezig in deze abdij. Nabij de ingang tot het complex, zijn de resultaten van opgravingen zichtbaar. Deze opgravingen hebben de plaats van de bijgebouwen aan het licht gebracht. Evenals de abdij van Sénanque, is deze abdij absoluut de moeite waard om eens te bezoeken.

De abdij van Silvacane

De abdij van Silvacane bezoeken?

Wilt u deze abdij bezoeken? Zoek hier naar een mooie vakantiewoning, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Bouches-du-Rhône ook interessant: