[maxbutton id=”1″]
Wielersport
De Mont Ventoux is meerdere malen opgenomen in de Tour de France vanwege haar moeilijkheidsgraad. Ook in 2013 zal de Reus van de Provence weer scherprechter zijn in de grootste wielerronde ter wereld.
Voor (amateur)wielrenners is de Mont Ventoux een waar fietsparadijs. Jaarlijks gaan duizenden fietsers de uitdaging aan om per fiets de top te bereiken. Dit is echter niet zonder gevaren. Gemiddeld komen er per jaar twee renners om op de hellingen van de Mont Ventoux. Zelfoverschatting en uitdroging zijn hiervan de belangrijkste oorzaken. Ook in de professionele wielerwereld heeft de Mont Ventoux al een leven geëist. Op 13 juli 1967 kwam
de Britse wielrenner Tom Simpson een paar kilometer onder de top om het leven door een hartaanval. Later zou blijken dat dit veroorzaakt werd door prestatie bevorderende middelen, waardoor Simpson gezien wordt als de eerste ‘dopingdode’ in de Tour de France. Het moge duidelijk zijn voor iedereen die de ambitie heeft om per fiets de Mont Ventoux te beklimmen: doe het rustig aan, ken je grenzen, en bereid je vooral goed voor. Aangenomen kan worden dat de gemiddelde mens 2500 trainingskilometers nodig heeft om enigszins soepel de top te kunnen halen.
De Mont Ventoux kan vanaf drie verschillende kanten beklommen worden. De startplaatsen zijn: Malaucene, Bedoin en Sault. Hoewel de beklimming vanuit Sault de langste klim is, wordt deze gezien als de minst zware beklimming. Deze wordt door de fanatieke wielrenners dan ook wel de ‘mietjeskant’ genoemd. Vanaf welke kant u de Mont Ventoux ook beklimt: als het weer meezit wordt u op de top beloont met een prachtig mooi uitzicht. Het bereiken van de top is hoe dan ook een prestatie waar u trots op kunt zijn!
De Mont Ventoux meerdere keren op een dag beklimmen
Voor de echte fanatiekelingen onder ons is er het zogenaamde ‘Cinglé du Mont Ventoux’, vrij vertaald: ‘het Gilde der Malloten’. Dit is een club voor diegenen die erin zijn geslaagd om meerdere keren op één dag de top van de Mont Ventoux te bereiken. Er zijn verschillende gradaties, waarvan de meest in het oog springende hieronder opgesomd staan.
Cinglé
Drie beklimmingen op één dag. Eenmaal vanuit Malaucène, eenmaal vanuit Bedoin, eenmaal vanuit Sault.
Bicinglette
Zes beklimmingen op één dag. Twee maal Malaucène, tweemaal Bedoin, tweemaal Sault.
Naast de ‘normale’ wegen naar de top van de Mont Ventoux, zijn er ook onverharde routes, speciaal voor de ATB-liefhebbers. Door deze te combineren met de ‘normale wegen’, of deze meerdere keren te rijden, zijn er meerdere gradaties te verkrijgen, als:
Galérien
Vier beklimmingen waarvan één route onverhard.
Diable
Vijf beklimmingen waarvan een route onverhard.
Cannibale
Zes beklimmingen waarvan twee routes onverhard.
Forestier
Twee beklimmingen over het ATB-parcours.
Grandonneur
Drie beklimmingen over het ATB-parcours.
De Mont Ventoux bezoeken?
Wilt u zelf ervaren hoe indrukwekkend het uitzicht is vanaf de top van de Mont Ventoux? Klik dan hier voor vakantiehuizen in de nabije omgeving!
[note color=”#ffffff”]
Op vakantie naar de Provence?
Vakantiehuizen in de Provence
Campings in de Provence[/note]
[adrotate group=”1″]