Forcalquier

Forcalquier is een plaats gelegen in het departement Alpes-de-Haute-Provence, in de regio Provence. Forcalquier staat bekend als een typisch Provençaals plaatsje en is dan ook geliefde vakantiebestemming. Het plaatsje is gebouwd rondom een stijle heuvel en ligt ongeveer dertig kilometer ten zuiden van Sisteron.Forcalquier

Geschiedenis van Forcalquier

Forcalquier beschikt over een rijke geschiedenis, die teruggaat tot aan de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk. De plaats stond destijds bekend onder de naam Furnus Calcarius. Na de val van het Romeinse Rijk werd de plaats Fourcauquié genoemd, haar Provençaalse naam. Aan het einde van de elfde eeuw na Christus stichtten de graven van de Provence het comté de Forcalquier, oftewel het graafschap van Forcalquier. Dit zelfstandige staatje zou tot in de twaalfde eeuw na Christus voort blijven bestaan. De plaats was erg belangrijk en werd gezien als de hoofdstad van het graafschap, waartoe ook plaatsen als Manosque, Sisteron, Gap en Embrun behoorden. Er werd zelfs een eigen munteenheid geïntroduceerd. Het graafschap werd in de loop der jaren steeds belangrijker en vergaarde een steeds belangrijke positie in Zuid-Frankrijk. Dit gegeven was een doorn in het oog van de graven van de Provence. Zo ontstond er door de jaren heen een rivaliteit tussen het graafschap en de graven van de Provence. Deze rivaliteit kwam tot een einde toen de gravin van Forcalquier, Gersende de Sabran genaamd, in het jaar 1195 na Christus in het huwelijk trad met Alfonso II, graaf van de Provence. Hun zoon, Ramon Bérenger IV zou uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor het samengaan van de twee graafschappen.

Forcalquier vandaag de dag

Vandaag de dag is deze bijzondere plaats erg levendig en typisch Provençaals. Iedere maandag wordt er een lokale markt georganiseerd in het plaatsje, waar u aan het juiste adres bent voor lokale specialiteiten. Mede dankzij haar gunstige ligging ten opzichte van zowel het prachtige gebied dat bekend staat als de Luberon met haar talloze prachtige plaatsjes, als de wereldberoemde Gorges du Verdon, is deze plaats een prima vakantiebestemming voor een veelzijdige vakantie in de Provence!
Forcalquier

Forcalquier bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-de-Haute-Provence ook interessant: