Valensole

Valensole is een mooi plaatsje te midden van de lavendelvelden. Het plaatsje is gelegen op het Plateau de Valensole, waar het haar naam aan geeft. Het plaatsje staat, onder meer vanwege haar schitterende ligging, bekend als een van de mooiste plaatsjes in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Vanwege de vele lavendelvelden staat het plaatsje ook wel bekend als de hoofdstad van de lavendel. Valensole

Geschiedenis van Valensole

Alles wijst er op dat de locatie van het plaatsje Valensole een rijke geschiedenis kent. Zo is bekend dat er in de nabijheid van het hedendaagse plaatsje in het Gallo-Romeinse tijdperk een ander plaatsje moet hebben gelegen. Uit de opgravingen blijkt echter dat dit plaatsje als gevolg van een omvangrijke brand van de kaart moet zijn geveegd. Waarschijnlijk ging het hier om een plundering door barbaren. De naam van het plaatsje Valensole werd voor het eerst genoemd in een historisch document uit het jaar 909. Volgens sommigen is de naam afkomstig van het Latijnse ‘Valis Solis’, wat ‘zonnige vallei’ betekent. Tijdens de middeleeuwen behoorde het plaatsje toe aan de graven van de Provence. Later werd het plaatsje afgestaan aan de bekende abdij van Cluny. Tijdens de Godsdienstoorlogen bekeerde een groot gedeelte van het plaatsje zich tot het protestantisme, tot ongenoegen van de katholieke inwoners van het plaatsje. De rumoerige periode rondom de Godsdienstoorlogen eindigde in de dood van vele Hugenoten. Ondanks deze zwarte bladzijde in de geschiedenis behoort het prachtige plaatsje Valensole tot op de dag van vandaag tot de mooiste plaatsjes in de Provence.

Valensole vandaag de dag

Vandaag de dag is een bezoekje aan het prachtige Plateau de Valensole, met haar uitgestrekte lavendelvelden, eigenlijk niet compleet zonder bezoek aan het plaatsje zelf. Voor een bezoek aan dit mooie oude plaatsje kunt u gerust een middagje de tijd nemen. Met haar prachtige oude straatjes en gebouwen is hier altijd wel iets te zien of te beleven. Het plaatsje staat bekend om haar typisch Provençaalse karakter, onder meer vanwege de mooie gekleurde luiken, kleine traditionele winkeltjes en een overvloed aan bloemen. Ieder jaar vindt er in juli het zogenaamde Fête de la Lavande plaats: een feest waarbij de prachtige paarse lavendelvelden centraal staan. Een bezoekje aan dit prachtige plaatsje is meer dan de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in deze omgeving!

Valensole bezoeken?

Wilt u dit schitterende plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-de-Haute-Provence ook interessant: