Var

Het departement Var is een van de zes departementen van de regio Provence.Var De overige vijf departementen zijn: Vaucluse, Hautes-Alpes, Alpes-de-Haute-Provence, Alpes-Maritimes en Bouches-du-Rhône. Het departement is vernoemd naar de gelijknamige rivier, die sinds een grenswijziging in 1860 echter niet meer door het departement stroomt. Het departement grenst aan het departement Bouches-du-Rhône in het westen, Vaucluse en Alpes-de-Haute-Provence in het noorden en Alpes-Maritimes in het oosten. In het zuiden grenst het departement aan de Middellandse Zee. Tot de belangrijkste steden in dit departement behoren onder meer Draguignan, Toulon, Hyères, Fréjus, Saint-Raphaël en Brignoles.

Geschiedenis van het departement Var

Het departement werd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 officieel gevormd. De in het departement gelegen stad Toulon was oorspronkelijk de hoofdstad van de provincie Provence, maar de titel van de stad werd afgepakt vanwege het feit dat de inwoners van Toulon de plaats in 1793 aan de Britten hadden overgedragen. De allereerste hoofdstad van het departement Var was Brignoles. In het jaar 1797 kreeg de plaats Draguignan deze eer. Pas in et jaar 1974 werd Toulon weer uitgeroepen tot de hoofdstad van het departement Var.

Var vandaag de dag

Vandaag de dag is dit departement een geliefde vakantiebestemming. De combinatie van haar prachtige landschappen met zowel bergen als de zee en haar zonnige klimaat maakt van dit departement voor velen de nummer een vakantiebestemming in het zuiden van Frankrijk. In het binnenland vindt u prachtige plaatsjes zoals bijvoorbeeld Lorgues en Salernes en de grotere plaatsen Draguignan en Brignoles. Aan de kust van de Middellandse Zee vindt u bekende badplaatsen als Hyères, Sainte-Maxime, Fréjus en Saint-Raphaël, bekend vanwege de prachtige stranden. Ook een bezoekje aan de wereldberoemde plaats Saint-Tropez is meer dan de moeite waard, evenals een bezoekje aan de indrukwekkende kloof Gorges du Verdon, die op de grens ligt van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence. Dit departement is een ideale vakantiebestemming voor een veelzijdige vakantie in de Provence.
Var

Vakantie in de Var?

Wilt u uw vakantie doorbrengen in dit prachtige gebied? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Var ook interessant: