Vaucluse

Het departement Vaucluse is een van de zes departementen van de regio Provence. De overige vijf departementen zijn Var, Bouches-du-Rhône, Alpes-Maritimes, Hautes-Alpes en Alpes-de-Haute-Provence. Het departement Vaucluse wordt omgeven door de departementen Gard en Ardèche in het westen, het departement Drôme in het noorden, Bouches-du-Rhône en Var in het zuiden en Alpes-de-Haute-Provence in het oosten. De belangrijkste steden in dit departement zijn: Apt, Avignon en Carpentras.Vaucluse

Geschiedenis van het departement Vaucluse

Het departement ontstond in het jaar 1793, toen het werd aangemaakt uit delen van Bouches-du-Rhône en Basses-Alpes, het hedendaagse Alpes-de-Haute-Provence. Het departement dankte haar naam aan het plaatsje Vaucluse, waarvan het de naam overnam. Sinds 1946 staat het dorpje Vaucluse bekend onder haar huidige naam Fontaine-de-Vaucluse, dit om verwarring te voorkomen. Het departement werd al vroeg in de geschiedenis bewoond. Er zijn verschillende prehistorische voorwerpen gevonden die hier op duiden. Voordat de Romeinen het gebied veroverden, werd het gebied bewoond door verschillende Keltische stammen. Tot op de dag van vandaag zijn er in het departement vele sporen terug te vinden uit de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk, waaronder het Romeinse theater van Orange en de Pont Julien, ongeveer vijf kilometer ten noorden van Bonnieux. De geschiedenis van het departement Vaucluse is nauw verbonden met de exploitatie van mijnen en groeven, zoals bijvoorbeeld de okergroeve bij het plaatsje Roussillon.

Vaucluse vandaag de dag

Vandaag de dag is het departement Vaucluse een geliefde vakantiebestemming. Niet alleen staat dit departement bekend om de vele zonuren per jaar en haar heerlijke klimaat, maar zeker ook om haar veelzijdigheid. Zo is de Mont Ventoux berucht onder wielrenners en wagen vele amateurwielrenners ieder jaar weer een poging om per fiets de top te bereiken. Ook voor de liefhebbers van mooie dorpjes en steden is er in dit departement genoeg te zien en te beleven. Van prachtige dorpjes als Roussillon, Bonnieux en Bédoin tot aan mooie steden als het wereldberoemde Avignon en Carpentras. Wanneer het op interessante bezienswaardigheden aankomt, zijn bezoekjes aan bijvoorbeeld het Palais des Papes in Avignon en het Romeinse theater in Orange meer dan de moeite waard. Het moge duidelijk zijn: het departement Vaucluse is een zeer geschikte vakantiebestemming voor een veelzijdige vakantie.
Vaucluse

Vakantie in Vaucluse?

Wilt u uw vakantie doorbrengen in dit prachtige gebied? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: