Abdij Saint-Victor

De abdij Saint-Victor is een indrukwekkende abdij uit de vijfde eeuw na Christus in de stad Marseille. Deze abdij bevindt zich aan de zuidelijke zijde van de haven. Deze abdij speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Marseille. Zo wordt deze abdij al meer dan 1700 jaar bezocht door gelovigen van over de hele wereld.

Geschiedenis van de abdij Saint-Victor

De abdij Saint-Victor werd in de vijfde eeuw na Christus gebouwd op de locatie van een oude steengroeve. Er is maar weinig bekend over de abdij in de periode tot aan de tiende eeuw. Wel is bekend dat er vanaf het jaar 1020 na Christus verschillende werkzaamheden rondom deze abdij hebben plaatsgevonden. In de twaalfde en dertiende eeuw is de abdij Saint-Victor aanzienlijk versterkt. De abdij maakte vanaf de dertiende eeuw deel uit van een serie van verdedigingswerken die de haven van Marseille moest beschermen tegen aanvallen vanaf zee. Onder meer het Château d’If, gelegen op een eilandje bij Marseille maakte deel uit van deze verdedigingswerken.

Van de elfde tot aan de achttiende eeuw was de abdij van Saint-Victor een van de meest belangrijke abdijen rondom de Middellandse zee. Na de Franse Revolutie werd de abdij gebruikt als opslag voor graan, en later als gevangenis. Dit alles deed de staat van het gebouw geen goed. In de negentiende eeuw zijn er echter omvangrijke herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Hierdoor staat deze abdij tot op de dag van vandaag bekend als een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Marseille.

De abdij Saint-Victor vandaag de dag

Vandaag de dag is een bezoekje aan deze indrukwekkende abdij meer dan de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in of in de nabijheid van de stad Marseille. Een bezoek aan deze bijzondere abdij biedt een mooie inzage in de geschiedenis van de stad. Zo is aan de buitenkant van de abdij nog duidelijk te zien dat dit bouwwerk ooit deel uitmaakte van de serie verdedigingswerken die de stad Marseille moest verdedigen. De abdij Saint-Victor is opengesteld voor bezoekers. Voor een uitgebreid bezoek aan deze abdij kunt u gerust twee uur de tijd nemen. Een bezoek aan deze abdij is prima te combineren met een bezoek aan het Château d’If, of de Notre-Dame de la Garde. Wanneer u deze abdij bezoekt zal het u niet verbazen waarom dit indrukwekkende bouwwerk tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad Marseille behoort.

De abdij Saint-Victor bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende abdij zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Bouches-du-Rhône ook interessant: