Abdij van Lérins

De abdij van Lérins is een indrukwekkende abdij op het eiland Saint-Honorat, aan de kust bij de plaats Cannes. Dit klooster staat bekend als een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in de Provence.

Geschiedenis van de abdij van Lérins

Over de geschiedenis van het eiland Saint-Honorat is niet veel bekend. Wel is bekend dat dit eiland door de Romeinen ‘Lerina’ werd genoemd. Zij zouden het eiland echter hebben vermeden vanwege de vele slangen. De geschiedenis van de abdij van Lérins begint in de vijfde eeuw na Christus, toen de kluizenaar Honorat d’Arles zich op dit eiland vestigde. Het was zijn bedoeling om de rest van zijn leven als kluizenaar door te brengen op het eiland, maar al snel werd hij vergezeld door zijn volgelingen. Zo ontstond er een geloofsgemeenschap op het eiland en werd het klooster gebouwd. In zowel de zevende- als de achtste eeuw na Christus werd de abdij meerdere malen geplunderd door de Saracenen.

Na de plunderingen werd de abdij echter weer volledig opgebouwd. In de elfde eeuw na Christus werd de abdij voorzien van een grote verdedigingsmuur. In de zestiende en zeventiende eeuw, tijdens de Frans-Spaanse oorlogen, was het eiland waar de abdij van Lérins op ligt van groot strategisch belang. Nadat de Spanjaarden het eiland meer dan twee jaar lang bezet hielden, werd het eiland terugveroverd door de Fransen. Zij vernoemden het eiland naar de kluizenaar Honorat d’Arles.

De abdij van Lérins vandaag de dag

Vandaag de dag staat deze bijzondere abdij een van de mooiste bezienswaardigheden in de Provence. Het eiland waar de abdij op ligt is bereikbaar per boot. Vanuit de plaats Cannes varen er boten heen en weer naar het eiland. Zo’n boottochtje duurt ongeveer tien minuten. De abdij is opengesteld voor bezoekers. Voor een uitgebreid bezoek aan deze bijzondere abdij kunt u gerust een middag de tijd nemen. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Alpes-Maritimes is een bezoekje aan de abdij van Lérins absoluut de moeite waard!

In de omgeving van de abdij van Lérins

Deze prachtige abdij ligt in het departement Alpes-Maritimes. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Alpes-Maritimes en de mooiste steden en dorpen in Alpes-Maritimes inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

De abdij van Lérins bezoeken?

Wilt u deze prachtige abdij zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Alpes-Maritimes op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk