Calanques van Cassis

De Calanques van Cassis zijn ruige, maar prachtige rotsen aan de kust van de Middellandse Zee, gelegen tussen de stad Marseille en het plaatsje Cassis. In dit gebied zijn veel opvallend witte krijtrotsen te vinden. Op een mooie, zonnige dag kunt u hier dan ook prachtige foto’s maken!

Calanques van Cassis

Geschiedenis van de Calanques van Cassis

De opvallende witte krijtrotsen van de Calanques van Cassis hebben een oorsprong die maar liefst 200 miljoen jaar geleden teruggaat. De witte krijtrotsen zijn ontstaan uit de chemische transformatie en opstapeling van de schelpen en skeletten van microorganismen uit de zee. Deze chemische transformatie vond plaats op de bodem van de zee. Na verloop van tijd kwamen deze rotsen boven het wateroppervlak te liggen, nadat zij de tektonische platen van Afrika en Europa overlapten. Hierdoor werden deze krijtrotsen als het ware naar boven gedrukt. Op deze manier zijn ook andere gebergten, zoals bijvoorbeeld de Pyreneeën ontstaan, maar ook de eilanden Corsica en Sardinië zijn op deze manier tot stand gekomen. In warme perioden warmde het water van de Middellandse Zee op, waardoor er erosie plaatsvond. Hierdoor ontstonden de talloze kleine nissen, holen, grotten en ondergrondse rivieren in dit gebied. De meest recente IJstijd zorgde ervoor dat het waterpeil van de Middellandse Zee zo’n 130 meter lager kwam te liggen. Hierdoor werden de nauwe en diepe ravijnen in dit natuurgebied gevormd. Door de eeuwen heen heeft de kracht van het water de Calanques van Cassis gevormd zoals deze vandaag de dag zijn: adembenemend mooi.

De Calanques van Cassis vandaag de dag

Vandaag de dag zijn de Calanques van Cassis onderdeel van een van de mooiste natuurgebieden in zuid-Frankrijk. Het uitzicht vanaf de hoge witte krijtrotsen is op sommige plekken adembenemend. Op heldere, zonnige dagen kunt u hier de meest prachtige foto’s maken. Om de Calanques van Cassis echt goed te verkennen, is het aan te raden om een bootje te huren. Zo kunt u zelf langs deze indrukwekkende zeekust varen, en genieten van al het natuurschoon. Ook bevinden zich in dit natuurgebied vele prachtige duiklocaties. Voor zowel natuurliefhebbers als zij die mooie vakantiefoto’s willen maken zijn de Calanques een niet te missen bezienswaardigheid in zuid-Frankrijk!

Calanques van Cassis

In de omgeving van de Calanques van Cassis

Dit prachtige natuurgebied ligt in het departement Bouches-du-Rhône. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Bouches-du-Rhône en de mooiste steden en dorpen in Bouches-du-Rhône inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

De Calanques van Cassis bezoeken?

Wilt u dit prachtige natuurgebied zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Bouches-du-Rhône op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Bouches-du-Rhône ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk