Camargue

De Camargue is een moerasgebied in de Provence. Het ligt aan de Middellandse Zee, en beslaat de hele Rhône delta. Het is een zeer vlak en waterrijk gebied met veel meren en lagunen. Het moerasgebied is toeristisch gezien vooral bekend vanwege de in het wild levende grijs-witte paarden, de zwarte stieren, en de roze flamingo’s.

Flamingo's in de Camargue

Geschiedenis van de Camargue

Door de eeuwen heen is het aanzien van dit mooie moerasgebied vrijwel voortdurend veranderd. De eeuwenlange invloeden van zowel zoet water uit de Rhône als het zoute water uit de Middellandse Zee gaven het gebied geleidelijk aan zijn eigen geofysisch karakter. Door de vele overstromingen was het voor de lokale bevolking, die voornamelijk van landbouw leefde, niet eenvoudig zich van voldoende voedsel te voorzien. Pas aan het eind van de negentiende eeuw kreeg men het water grotendeels onder controle. In 1859 werd de eerste zeedijk aangelegd. Later, in 1869 werden de oevers van de Rhône ingedamd, waardoor het gebied minder vaak overstroomde.

Na de Tweede Wereldoorlog begon de lokale bevolking met het telen van rijst in het gebied. Er werden steeds meer immigratiekanalen aangelegd om meer land te kunnen ontzilten. Door alle inspanningen om het gebied geschikt te maken voor de landbouw, kwamen er echter ook nieuwe problemen. De Camargue werd, door alle aangelegde dijken en dammen, afgesneden van de natuurlijke instroming van water. Daarom werden er pompgemalen en irrigatienetwerken aangelegd.

De Camargue vandaag de dag

Vandaag de dag is de Camargue grotendeels een natuurgebied. Toeristen kunnen in de Camargue onder andere paardrijden, en zich vergapen aan de niet-bloedige stierengevechten, de zogenaamde Course Camarguaise, welke worden opgevoerd in de arena’s van Saintes-Maries-de-la-Mer en Mauguio. De ligging van de Camargue, tussen grote steden als Nîmes en Arles en de Middellandse Zee, is ideaal voor toeristen. Ondanks de aanpassingen door de mens, blijft de moerassige vlakte een indrukwekkend gebied om bijvoorbeeld per fiets te verkennen!

Een kanaal in de Camargue

In de omgeving van de Camargue

Dit mooie moerasgebied ligt in het departement Bouches-du-Rhône. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Bouches-du-Rhône en de mooiste steden en dorpen in Bouches-du-Rhône inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

De Camargue bezoeken?

Wilt u dit mooie moerasgebied zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Bouches-du-Rhône op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Bouches-du-Rhône ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk