Carrières de Lumières

In de rotsen van de Val d’Enfer (Vallei van de Hel) bij het plaatsje Les Baux-de-Provence ligt een hele speciale steengroeve: ‘Carrières de Lumières’. Deze naam is te vertalen als: ‘werkende lichten’ en dit vertelt al deels wat er zo speciaal is aan deze steengroeve. In deze groeve worden namelijk allerlei tentoonstellingen met licht gegeven.

Carrières-des-lumières

Geschiedenis van Carrières de Lumières

De steengroeve bestaat al sinds 1976, maar staat pas onder deze naam bekend sinds 2012. Voor die tijd stond de Carrières de Lumières bekend onder de naam ‘Cathédrale d’Images’. De Cathédrale d’Images is opgericht door Albert Plécy die er een plek vond om iets te doen voor de totale visuele beleving. Door flink te investeren in apparatuur wordt de bezoeker een visuele en muzikale show aangeboden op de kalkstenen muren van de 4000 vierkante meter waar de steengroeve uit bestaat. De Cathédrale d’Images werd tot 2011 beheerd door een bedrijf dat de ruimte huurde van de gemeente Baux de Provence. In 2008 werd echter bekend dat dit bedrijf en de gemeente een conflict hadden. Dit leidde zelfs tot een rechtszaak en begin 2011 werd bekend dat er geen tentoonstellingen meer werden getoond. In 2012 kon de steengroeve gelukkig heropend worden. Ditmaal onder de huidige naam: ‘Carrières de Lumières’.

Carrières de Lumières vandaag de dag

De bezoekers van de tentoonstellingen krijgen schilderijen van bekende schilders zien, die op de muren worden geprojecteerd. Elk jaar komen er andere schilders aan bod. In 2012 waren dat Vincent van Gogh en Eugène Henri Paul Gauguin met kleurige schilderijen als thema. In 2013 staan Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir en Marc Chagall centraal. Hierbij is het thema ‘Reizen rond de Middellandse Zee’. De Carrières des Lumières is tussen maart en september elke dag geopend vanaf 9.30 uur tot 19.00 uur. In de maanden oktober tot en met januari is de steengroeve elke dag van 10.00 uur tot 18.00 uur open. Een bezoekje aan deze speciale steengroeve is absoluut de moeite waard, en een onvergetelijke ervaring!

Carrières des Lumières

In de omgeving van Carrières de Lumières

Deze bijzondere steengroeve ligt in het departement Bouches-du-Rhône. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Bouches-du-Rhône en de mooiste steden en dorpen in Bouches-du-Rhône inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

Carrières de Lumières bezoeken?

Wilt u deze prachtige steengroeve zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Bouches-du-Rhône op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Bouches-du-Rhône ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk