Cemenelum

Cemenelum is de naam van een oude Gallo-Romeinse stad die zich vanaf de eerste eeuw na Christus tot aan de vierde eeuw na Christus ontwikkelde op een heuvel bij de hedendaagse plaats Nice. De indrukwekkende overblijfselen van Cemenelum liggen in de wijk Cimiez, een van de mooiste en meest bekende wijken van Nice.

Geschiedenis van Cemenelum

Terwijl zij de Provence veroverden, besloten de Romeinen om een plaats te stichten in de buurt van Nikaia, een oude Griekse kolonie die uit zou groeien tot het hedendaagse Nice. Er werd gekozen voor een strategische locatie op een heuvel, daar waar nu de wijk Cimiez ligt. Vanaf deze heuvel kon men eventuele vijanden al van ver aan zien komen, waardoor men de inwoners van de plaats Nikaia tijdig kon waarschuwen. De plaats kreeg de naam Cemenelum en maakte al snel een periode van groei door. De plaats werd uitgeroepen tot de hoofdstad van de Romeinse provincie Alpes-Maritimes en lag aan de Via Julia Augusta, een belangrijke handelsroute. Tijdens zijn hoogtijdagen had deze plaats onder meer een eigen amfitheater en drie baden. Volgens onderzoekers wijst dit er op dat de plaats ooit minstens 10.000 inwoners moet hebben gehad. Doordat de Romeinen een steeds groter deel van de Provence veroverden, werd deze plaats steeds minder belangrijk.

Toen later het hedendaagse Embrun werd uitgeroepen tot de nieuwe hoofdstad van Alpes-Maritimes, verloor Cemenelum zijn aanzien. Ondanks de val van het Romeinse rijk en de latere invasies van de barbaren die gepaard gingen met geweld en vernielingen zijn er tot op de dag van vandaag nog sporen zichtbaar van deze ooit zo belangrijke Romeinse plaats.

Cemenelum vandaag de dag

Vandaag de dag staan de Romeinse overblijfselen van Cemenelum bekend als een van de leukste bezienswaardigheden in de stad Nice. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in, of rondom deze stad is een bezoekje aan de wijk Cimiez met de bijzondere Romeinse overblijfselen meer dan de moeite waard. Zo kunt u onder de resten van het oude amfitheater bewonderen. Ook een bezoekje aan het nabijgelegen Musée Archéologique, dat gewijd is aan Cemenelum, is absoluut de moeite waard.

In de omgeving van de Cemenelum

Deze indrukwekkende bezienswaardigheid ligt in het departement Alpes-Maritimes. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Alpes-Maritimes en de mooiste steden en dorpen in Alpes-Maritimes inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

Cemenelum bezoeken?

Wilt u deze mooie locatie zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Alpes-Maritimes op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk